5.- 10. rujna

11. Outlook festival: Maestralni ulazak u novo desetljeće

11.09.2018 u 17:18

Bionic
Reading

Kao i svake godine do sada organizatori Outlook festivala, jednog od najznačajnijih svjetskih festivala bass glazbe i soundsystem kulture u Puli, potrudili su se mnogobrojnim posjetiteljima iz cijeloga svijeta priuštiti glazbenu pustolovinu za pamćenje

Nastupima hip-hop/soul dua Children of Zeus, Outlook Orchestra pod dirigentskom palicom Davida Rodigana, magičnog Bonoba, no ne i najavljenog kuma grimea, Wileyja, Outlook festival prošle je srijede ušao u novo desetljeće s produkcijski najvećim koncertom otvorenja u pulskoj Areni.

Već idućeg dana viđeno u Puli odlučili smo ostaviti iza sebe kako bismo pažljivo proučili raspored nastupa izvođača koje smo ove godine željeli vidjeti u Štinjanu, a njih je uistinu bilo mnogo.

  • +32
Otvorenje 11. Outlook festivala u Areni Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX

Iako se za vrijeme trajanja festivala u magičnom Fortu Punta Christo, austro-ugarskoj tvrđavi iz 19. stoljeća, redovito očekuje kiša, ove nas je godine stilski zaobišla padavši tek u jutarnjim satima drugog dana festivala, što nam je znatno olakšalo uživanje u nastupima i fascinantnom ozvučenju koje vas prati kamo god krenuli.

Četvrtak, 6. rujna – prvi dan

Spremni za novu Outlook pustolovinu, prvi dan festivala odlučili smo provesti u intenzivnoj šetnji tvrđavom. Za prvu postaju odabrana je pozornica The Void kojom je te večeri predsjedao nezavisni britanski label Crucast s plejadom jednih od najznačajnijih predstavnika bassline pokreta.

Svoju odluku nismo požalili jer viđeni nastupi, poput onog Mr Virga i bass producenta Darkzyja uz pratnju nottinghamskog MC-ja Bru- C, ostaju nam duboko urezani u pamćenje.

View this post on Instagram

📢: Where my bass heads at 🇭🇷 🎥: @s_delahaye

A post shared by Mr V (@mrvirgoofficial) on

Iako ju proteklih godina nismo uspjeli posjetiti, najinitimniju kružnu pozornicu Ballroom, koja može primiti svega 50-ak ljudi, ovaj put nismo željeli izostaviti iz rasporeda, a na njoj smo uživali u studioznom setu DJ Darka uz pratnju dubstep MC-ja Jmana.

Intimni Ballroom zatim smo zamijenili obližnjim Courtyardom gdje nas je očekivala Khiva, kanadska DJ-ica i producentica koja je pokorila underground scenu i oduševila nas svojim dubokim i mračnim dubstep setom na kojem joj je asistirao uvijek rado viđen gost festivala, grime mc Killa P.

Sljedeća postaja te večeri bila nam je nekadašnja Mungos pozornica preimenovana u Subdub arenu na kojoj smo uživali u nastupu dubstep pionira Loefah, a prvi dan festivala finiširali smo na drum'n' bass nabijenom, kosom terenu pozornice Garden uz b2b set Randalla i Doc Scotta.

Petak, 7. rujna - Drugi dan

Kao i prethodnog, drugi dan Outlooka započeli smo na pozornici The Void gdje smo pristigli na b2b set britanskih dubstep producenata Commoda i Khana koji su nas pošteno zagrijali za sve ono što nas je očekivalo te večeri.

S tvrđave smo se zatim zaputili do Clearinga i nastupa grime MC-ja Mista koji je birminghamsku grime i hip-hop scenu uz Lady Leshurr i Jaykaea pozicionirao na svjetsku glazbenu mapu.

TVRĐAVA PUNTA CRISTO

Luda zabava partijanera u Puli; pogledajte kako je bilo na drugoj večeri Outlook festivala

Pogledaj galeriju

Iako njegov glazbeni portfolio obiluje hitovima, uz mnoštvo prijatelja na pozornici Mist je izvodio i mnogobrojne uspješnice kolega poput J Husa, a s njegovog nastupa ubrzo smo se zaputili na provjereno dobru Void pozornicu gdje nas je očekivala dubstep ikona iz Južnog Londona, Mala, koji nas je, poput žanrovskih kolega, proteklih dana uvjerio kako dubstep trenutno proživljava renesansu.

Drugog dana okusili smo i čari jedne od najmračnijih i najdužih festivalskih pozornica Moat zahvaljujući 26- godišnjoj Londončanki Chloe Robisnon, poznatijoj pod umjetničkim imenom Barely Legal.

Eklektičnim setom praćenim bljeskovima stroboskopa, Barely Legal uspjela nas je potpuno osvojiti, a highlight večeri definitivno je pripao nastupu drum'n' bass supergrupe SaSaSaS koji su u eksplozivnoj završnici drugog dana na Clearingu iscijedili zadnji atom energije kod festivalskih posjetitelja.

Subota, 8. rujna - Treći dan

Pod snažnim dojmom viđenog prethodnih večeri, pretposljednji dan festivala doveo nas je na Moat pozornicu i nastup grime trojca YGG koji su prisutnima dokazali zašto se smatraju jednim od najperspektivnijih novijih predstavnika grime scene.

S pozornice Moat zatim smo se zaputili do obližnje Stables gdje su nas očekivali nastupi predstavnika stare škole grimea - birminghamskog MC-ja Devilmana i londonskog President T-ja koji su osigurali nezaboravno rave iskustvo prožeto mosh pitovima i tradicionalnim reloadovima, kada je atmosfera ispred pozornice došla do kritične točke usijanja.

Posljednji sati trećeg dana bili su rezervirani za set osnivača nekoć piratskog radija Rinse FM i veterana na grime sceni DJ Slimzeeja čiji su set, između ostalih, svojim prisustvom i talentom obogatili članovi kolektiva Roll Deep - MC-ji Flowdan i Manga.

Grime ekstravagancu kojoj smo svjedočili u subotu odlučili smo završiti dolaskom na kosi teren Gardena uoči nastupa legendarnog dubstep dj-a Sukh Knighta koji nas je nezaboravno uveo u posljednji dan festivala.

Veliko finale

Iako smo prethodnih dana najviše vremena proveli u istraživanju tvrđave, posljednji dan rezervirali smo za najveću pozornicu Clearing i nastupe engleskog repera J Husa i grime prvake iz Birminghama - Lady Leshurr i Jaykaea.

Momodou Jallow aka J Hus preko noći postao je otočna senzacija zahvaljujući uspješnoj fuziji dancehall i afro beatova, a njegov drugi nastup u Hrvatskoj očekivano je privukao mnoštvo posjetitelja koji su ga, kao jednu od glavnih zvijezda večeri, s nastupom čekali nešto više od pola sata.

  • +41
11. izdanje Outlook festivala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARKO EDGE

Sasvim očekivano, J Hus preletio je preko vlastitih uspješnica uz pratnju dj-a i prijatelja MC-ja, a kako se saznaje, njegov nastup na Outlooku ujedno je i posljednji uslijed suđenja i izricanja zatvorske kazne zbog posjedovanja vojnog noža na javnom mjestu s kojim je uhvaćen 21. lipnja u Velikoj Britaniji.

Nakon J Husa, red je došao na divu iz Briminghama Lady Leshurr koja je polusatni set ove godine na Outlooku odradila uz pratnju energičnih plesačica i setlistu kojom su dominirali freestyleovi s kojim je stekla planetarnu popularnost.

Nastup njezina sunarodnjaka Jaykaea odlučili smo poslušati polovično kako bi posljednji put mogli uživati u svakoj pozornici do sitnih jutarnjih sati i službene završnice festivala čijem se novom, dvanaestom izdanju iznimno veselimo.

Outlook festival u brojkama

Na 11. izdanje festivala ove godine pristiglo je deset i pol tisuća posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Prednjačili su Britanci te posjetitelji iz Hrvatske i regije, a iza njih Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, Australci, Francuzi, Belgijanci, Kanađani, Novozelanđani te Nizozemci.