BIKE PATROLA

Zašto je Žumberak raj za bicikliste

Žumberak 12

Žumberak 12

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Za posjet još neotkrivenom i pomalo tajnovitom, ali i napuštenom Žumberku odlučio sam se jer sam htio istražiti što krije ta divljina nadomak Zagreba uz granicu sa Slovenijom. Žumberak se, naime, proteže gotovo do Gorskog kotara, a prirodna granica mu je na zapadu rijeka Kupa. Park prirode obuhvaća manji teritorij, a njemu pripada i gotovo desetak kilometara dug kanjon potoka Slapnica. Vrleti i stijene podsjećaju ka da si na Velebitu, ali i ništa manje nije atraktivan šumski dio. Tu su i brojna naselja, napuštena ili sa sedam stanovnika poput sela Jelenića koji čak ni administrativno više ne postoji. Biciklom se može otkriti sav taj skriveni svijet, pa i vučji

Da sam znao da u Žumberku ima vukova, pitanje jer bih se uputio u divljinu baš sam. Doduše na biciklu, ali da smo ga sreli, teško da bi vuku umaknuo. No sresti vuka ipak je gotovo nemoguće, točnije vrlo malo vjerojatno. Tako da ima puno drugih razloga zašto u planinu ili divljinu ne treba ići sam. Ozljeđivanje, pa bilo ono i banalno ili bilo kakva druga peripetija mogu biti daleko opasnija, pa i od vuka. Kako mi je rekao mještanin Jelenića u Žumberku, drugi put povedite nekoga da ide s vama. Sigurnije je i ljepše. No ovoga puta evo me u biciklističkoj izvidnici u središtu Žumberka. Dosta daleko od ionako napuštenih naselja i većih komunikacija. Što se tiče vukova koji su usput rečeno vrlo inteligentne velike zvijeri, čovjek im je prirodni neprijatelj i zaobilaze nas. Osjete čovjeka na daljinu i do dva kilometra. Vukovi su strogo zaštićena vrsta i obično se kreću u čoporima. U Hrvatskoj ima oko sto pedeset vukova i pretpostavlja se dvadesetak čopora. I u PP Žumberak provode upravo izvide i praćenje vukova pa su sva zapažanja dobrodošla, poput tragova i sl.

Prema Žumberku sam odlučio krenuti od graničnog prijelaza Bregana, točnije od istoimenog naselja. Svi željni brdske vožnje s puno spusta po raznolikom makadamu, pa i onom vrlo neravnom doći će na svoje na ruti slapova. Prvo će uživati uz rijeku Breganu, a potom slijedi lagan uspon prvo po asfaltu, zatim po lijepom makadamu. Slijede se putokazi prema Koretićima, tj. s glavne ceste skreće se lijevo. Nakon par kilometara stiže se na spomenuti lijepi makadam, a potom slijedi težih četiri kilometra uspona do odvojka za Šimrake. Mene je gore dočekalo sunce, lijepo uređen okoliš s raspelom.

Taman prilika za orijentaciju, pogled na bike kartu i malo osvježenje. I fotografiranje. Hrpu dobrih fotki napravi sam s fotoaparatom telefona Samsung S7. Pokazao je sve umijeće i snagu, a bome i moć. Ne mogu toliko slikati koliko on može fotki u trenu spremiti, a baterija je bila besprijekorna bez dodatnog punjenja cijeli dan. Napravio sam oko tisuću i petsto fotki. I to mnoge sa zahtjevnim osjećajem za izračun svjetline, sjena i polumraka koji su inače problem i za profesionalne fotoaparate i kada se radi manualno. Sve u svemu onaj tko želi bilježiti sve svoje uspjehe i rezultate fotografijom, Samsung S7 edge pravi je partner. Iako sam planirao, nisam se zaustavio u zadnjem većem selu Grdanjci. Tu je i trgovina, kafić i restoran. Pa je moguća pristojna okrepa. Lijepu ponudu upotpunjuje izletište Divlje vode, zatim Eko selo te obližnji i simpatični Kršlinov mlin. Od odvojka za Šimrake dalje se ide lijevo odnosno dalje glavnim putem prema Rajićima. Ubrzo se stiže do mjesta koje se zove Jelenići, ali više ne postoji nego pripada Golubićima. Od ljubaznog mještanina saznajem da za kanjon Slapnicu idem desno te da ne skrećem za obližnja naselja Pećno i Rajići. Uglavnom da ću teško pogriješiti jer kaže mi da ja idem prema vodi, a ona je uvijek u nizinama.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Slijedi spuštanje kroz prekrasnu šumu s čarobnim jesenskim bojama. Potom izlazak iznad kanjona Slapnica koji je pokazuje svoje bisere s nekoliko stjenovitih i kamenih vidikovaca. Zaista impozantno. Vrijedilo je pedalirati ovamo. Od Bregane do ove pozicije ima petnaest kilometara. Ovdje biciklisti koji se žele vratiti na polazište trebaju donijeti odluku hoće li se spustiti u kanjon. Jer će za ponovni uspon trebati dosta snage. No i za nastavak. Nakon spusta od četiri kilometra slijedi desetak kilometara lagane i opuštajuće vožnje uz potok Slapnicu. Toliko treba do izlaska na cestu koja povezuje Krašić i Sošice. Tako se asfaltnim putem dalje može brzo stići preko Pribića do Krašića. I ovdje biciklisti mogu pedalirati i dalje prema staroj karlovačkoj i završiti vožnju. Ili se na primjer vratiti u Zagreb, no to je samo za spremnije bicikliste. Od Draganića ili Jaske si mogu pomoći javnim prijevozom ili autom kao logističkim prijevozom za povratak.

Najljepši dio zamišljene rute slapova od Bregane do Krašića koja je duga 30 kilometara baš je kanjon Slapnica. To je prava brdska i teška ruta. S preko pedeset posto makadama, mjestimice vrlo lošeg s oštrim kamenjem. No takav put baš daje svu draž MTB vožnje. Iz početka s puno naoko laganog uspona, potom teškog i onda slijedi puno toga lijepog po uzvisinama Žumberka. Kanjon Slapnica i istoimeni potok, Draganov mlin, Vranjački i slap Brisalo zaista su dragulji. Slapnica duboko usječena u dolinu dobiva plave odsjaje jer se nebo vidi kao u zrcalu vijugavog potoka. Pravi krški svijet kaskada i slapišta zbog kojih je potok dobio i to ime. Ovdje će se i biciklisti koji uvijek žure ići će sporije i vrlo često zastati da pogledaju neke od prirodnih ljepota. U Žumberak sam se zaputio bajkom GiantToughRoad 1. To je vrlo zanimljiv bike stroj koji se vrlo dobro snašao na brdskoj ruti, iako se meni činio da je on ipak za duge ravne prašnjave ili cestovne rute. Nimalo se nije dao smesti na zubatom i oštrom makadamu gdje sam doduše sporije vozio, posebno pri spustu. No zato je sve ostalo bilo sjajno i u usponu, na makadamu se osjećao kao svoj na svome. Zapravo sam se samo đirao, uživao i razgledavao jer se ToughRoad dobro snašao kako mu i lijepo piše u performansama.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Zaključak o ruti. Odlična je i s puno cikloturističkog potencijala. Moglo bi se napraviti puno vidikovaca, ali i odmorišta, posebno u donjem dijelu u kojem nedostaje takvih sadržaja. Od Bregane, uz Grdanjce, pa i do Koretića ponuda je vrlo dobra. Možda bi trebalo postaviti oznake za kanjon Slapnicu, kao što je iz pravca Krašića. U Žumberku je zaista lijepo i ja sam se osjećao sigurno, preko vikenda, doduše. Stalno sam sretao vrijedne lovce kako rade na šumskim objektima, zalutale izletnike ili mještane i vikendaše koji svojim vikendicama zapravo kraj čine živim, ljepšim i ugodnijim. Uz nešto malo manju ponudu ruta završava u Krašiću i Pribiću gdje se može razgledati niz znamenitosti, poput spomenika kardinalu Stepincu. Svakako na ruti još nedostaje centralno odmorište ili u naseljima barem neka info točka te mogućnost razgleda još sačuvanih starih zdanja, poput kuće Složne braće i sl. ovo je sigurno jedna od najljepših biciklističkih ruta u Zagrebačkoj županiji. Ocjena rute 7/10.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!