BLOG PEDALIRANJE

Kroz zaspala sela do kaubojske fešte na biciklu

06.08.2017 u 18:53

Bionic
Reading

Kod Winnetoua na kobasice, Lujzijanom uz Lokvarsko jezero do Orlove stijene - sve je to na biciklu isprobao naš bloger koji je usput otkrio ljepote Gorskog kotara poput slastica s malinama, mističnih dvoraca, napuštenih, čak i kaubojskih naselja te divnih staza za bicikliste

Trodnevna fešta Gorski kotar Bike Tour omiljena je među biciklistima. Ali i odlična promocija goranskog cikloturizma. Vožnja na dva kotača uz tirkizna jezera i kroz šumska bespuća, zaista je prvorazredni doživljaj. A ako vas još vodi najbolji poznavatelj i bike promotor gorske Hrvatske Bojan Šenkinc, garantirano ćete testirati vlastite mogućnosti i proći najskrivenije biciklističke rute.

Ali i kušati lokalne proizvode i obići povijesne lokalitete, spavati u starom dvorcu u duhu minulih vremena, a već sutra se naći u kaubojskom naselju u društvu Indijanaca. Doduše, od kartona, kao dio kulise serijala o Winnetouu snimanog u okolici Fužina. Teško je to zamisliti, a kamoli doživjeti. Doručkovati uz obale Lokvarskog jezera, ručati u Begovu Razdolju, a već do zalaska sunca dojahati poput kauboja na dva kotača u Kupsku dolinu... To je pravi biciklistički festival.

  • +9
Fužine i Lokve Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bražen Breitenfeld

Pedesetak biciklista u uvijek rashlađenom Gorskom kotaru startalo je iz centra Fužina ispred hotela Bitoraj. Uz jezera Bajer i Lepenice, podno samog Tuhobića, brzo smo se uspeli do Gornjeg Jelenja i došli do stare trase Lujzijanske ceste koja je prolazila kroz današnje Lokvarsko jezero. Mi smo se nakon puno vrleti, stijena, šumskog makadama, vrhova i guranja jedva dočepali obala jezera. Tu smo vozili po uređenoj stazi Boj do samog mjesta Lokve. Pritom smo morali savladati niz malih jezerskih uvala, doći do brane i mjesta Lokve. Bogme, dobra nam je vatrena okrepa trebala.

Proizvođač biljnih likera Vid Arbanas iz OPG-a Kotač dočekao nas je sa svojim proizvodima te počastio i kušanjem i predavanjem o goranskim travama i rakijama. Jurimo dalje prema naselju Roswell koje je u srcu Gorskog kotara i izgrađeno za potrebe snimanja novog filma i serijala o Winnetou. TZ Fužina uredila je neke objekte pa se tako scene iz filma mogu razgledati na maloj izložbi. Planira se otvoriti suvenirnicu i proširiti ponudu, pa i gastro, ali u stilu Divljeg zapada. Tako su biciklisti svaki dobili svoj štap s kobasicom i oganj. Bio je to doživljaj i pol uz kacige, bicikle i indijansku vatru.

  • +5
Vrbovsko Izvor: tportal.hr / Autor: Bražen Breitenfeld

Kilometri, usponi, umor... mislim da više nitko o tome nije razmišljao dok smo prolazili kroz doline i livade koje Gorski kotar čine jedinstvenim. Drugi dan je također bio poseban jer smo protutnjali kroz Javorovu kosu, Skadarski vrh, Petehovac, Begovo Razdolje, redom sve vrlo lijepe i poznate izletničke destinacije. Bilo nas je iz cijele Hrvatske i šire. Na turi smo imali i tri električna bajka. Mene su prošle godine svi pomalo čudno gledali, a evo, ove godine na e-bajkovima pridružili su mi se Ena i Goran iz Virovitice. Istrijani, koji su već tradicionalno brojni na našem Gorski kotar Bike Touru, još se ne daju.  Inače, bicikli na dodani pogon baš su ovdje po šumama, ali i dosadnim usponima, idealni za vožnju. Relativno ih brzo savladate, a više će biti vremena za istraživanje i poglede.

Taj bike sa zadnjom suspenzijom ili amortizerom sada daje neslućenu upravljivost na neravnom terenu, tako da se sve manje osjeti njegova težina, dvadesetak kilograma, skoro dvostruko više od solidnog MTB-a. Baterije su sve izdržljivije, tako da se stotinjak kilometara može dohvatiti s jednim punjenjem, pa i na brdskom terenu. Ja bih još dodao da e-bikeovi izgledaju sve bolje, dizajnerski i geometrijski postaju superiorni i to ne samo po energiji. Provozao sam gorske staze s Giant E Full modelom za 2018. godinu, dok su moji Slavonci đirali živahni Haibike.

Ovogodišnji tour prvi put zavirio je u dio Gorskog kotara koji još nismo posjetili. Otkrivali smo područje Grada Vrbovskog uz Kupu. Iako smo krenuli iz poznatog kanjona Kamačnika, vrlo brzo digli smo se na gotovo osamsto metara. Okrijepili smo se na izletištu Litroić i osvojili Orlovu stijenu, odakle se pruža divan pogled prema dolini Kupe i Sloveniji. Potom je uslijedilo spuštanje prema mjestima Plemenitaš i Lukovdol. Posjetili smo i rodnu kuću književnika Ivana Gorana Kovačića, a uz sir i domaći kruh guštali smo uz jedan dvorac, ovoga puta u Severinu na Kupi. Iako smo vozili po asfaltu, na svoje su došli i oni koji vole makadam i to relativno dobar.

Ova odlična kružna ruta ide dalje preko stare ceste Zagreb - Rijeka, a potom i nove autoceste. Dalje samo puno šume, lijepih puteljaka i uz energiju goranskih voda preko područja Kamenskog vraćamo se u Vrbovsko.

Čarobni bike tour u ove vruće dane bio je dobro osvježenje, a svi su došli na svoje pa tako i ljubitelji kilometara: u tri dana ukupno smo prešli skoro 200 kilometara. Dnevno između šezdeset i sedamdeset kilometara, što biciklisti znaju da je podvig i pol. S okusom pastrve iz rijeke Dobre i štrudle od goranske borovnice, zaokružujemo bike, gastro i izletničku feštu na biciklima.