BLOG: PEDALIRANJE

Je li došlo vrijeme za utrku na biciklu?

26.07.2016 u 11:35

Bionic
Reading

Bregi Krapinsko zagorske županije prava su biciklistička atrakcija. Bloger tportala vozeći se kroz trnje kupina, žute brežuljke netom pobrane pšenice i zelenih vinograda te starih kleti, otkriva nam impresivan bike potencijal istočnog dijela zagorske županije između triju planina - Medvednice, Strahinjčice i Ivančice. Otkriva nam kako se odmarao u fotelji Trotterovih iz kultne serije 'Mućke', a u obližnjem hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici smišljao hodočasničke bike rute. Reportažu nam donosi u najnovijem izdanju Pedaliranja

Zagorje me uvijek iznenadi. Iako sam već dosta biciklirao ovuda i posjećivao dvorce i toplice kao turist, nisam znao, a bome ni mislio da se radi o tako velikom prostranstvu. Dapače, beskrajnom. Da to shvatim i doživim, trebao sam se malo uspeti na barem jedan brežuljak biciklom i uživati u nezaboravnim vidicima Zagorja. Na poziv prijatelja našao sam se u Svetom Križu Začretje ni kriv ni dužan na extreme stazi i prvi puta čuo za riječ zid u biciklizmu. Nisam morao ni pitati što to znači, bilo je dovoljno da se nađeš pred tim zagorskim zidom. A ovaj kraj je prepun tih na oko malih i slatkih brdašca iliti zidova koji s velikim usponom djeluju kao da su neprobojni. No sve se može, pa i voziti po tim zagorskim zidovima ili kratkom, ali teškom usponu.

Tako sam prošao stazu kojom će se voziti extreme utrka. I to sa startom i ciljem u Svetom Križu Začretju. Extreme staza je duga 35 kilometara. Utrka MTB race Zagorje 2016. će se inače voziti u nedjelju, 21. kolovoza. Oni koji žele malo manje izazova, ali s puno adrenalina i uživancije, mogu voziti sportsku ili rekreativnu utrku. Organizator Sportsko rekreativna udruga Zagorje zato je pripremio rutu od 25 i deset kilometara. S obzirom na to da sam imao priliku u pratnji organizatora proći taj čaroban i neobičan kraj, doduše u nešto sporijem ritmu, proradila je želja da se prijavim za utrku. Cilj bi bio uživati, sretno završiti utrku, ali i malo osjetiti mogućnosti i možda pomaknuti svoje granice. Možda više i ne razmišljam, ali taktiziram. Utrke treba voziti i to treba probati. Sve ovisi o tome kako si čovjek to postavi. Zašto si uskraćivati neke doživljaje i nova iskustava samo zato što se nešto zove utrkom, pa makar i extreme.

Veselim se nedjelji 21. kolovoza u Svetom Križu Začretju i svojoj prvoj bike utrci. Na deset kilometara, naravno, ali mislim da je i to dovoljno da se malo pohvata bike uzbuđenja, kojeg dobrog singl traila ili spusta. O usponu i zidu više nakon ogledne vožnje i ne razmišljam. To je Zagorje. Sigurno je jedno - da će biti dobro iskustvo, ali i druženje i nova poznanstva. No neće biti samo meni prvi put, već i organizatoru, sportskoj udruzi iz Začretja. I dok se lagano vozim po ravnom hrptu (ima i toga op.a.) priča mi Nenad Krznar kako ovom biciklističkom utrkom želi zaokružiti i upotpuniti rad udruge. Iako je na promotivnoj vožnji bilo i vruće, uz puno snimanja i uživanja u zagorskim vidicima, ipak smo stekli neki dodir s extreme klasom.
Svakako će biti zanimljivo voziti s ostalim natjecateljima i na dijelu zajedničke rute ili se s njima sresti pri kraju staze koja ide doslovce po kletima. No i rekreativcima neće nedostajati uzbuđenja i takmičarskog duha jer je i za njih osmišljena ruta koja će barem na nekom svom dijelu imati ono što ima i sportska ili extreme staza. Inače, start i cilj će biti kod restorana 'Dunav' i svjetionika u Začretju. Tu će biti ujedno i proglašenje rezultata i ručak, a s obzirom na to da smo i mi nakon ove pred vožnje kušali delicije iz 'Dunava', veselimo se i ponovnom susretu vrlo brzo - i bike i onom kulinarskom.

Na ovom području osmišljeno je nekoliko biciklističkih ruta, izdane su i bike karte, a i sve je dostupno preko web stranice Zagorje bike. Rute su duge oko 40, 50 kilometara, a razlika između najniže i naviše točke nije veća od 200 metara. No ukupni uspon zbog brežuljkastog kraja vrlo često je oko 500 metara. Vrlo je zanimljiva rute Vranyczany, koja baš i počinje i završava u Začretju. Zatim dvorcima i kurijama središnjeg Zagorja, naravno, tu je uspon na Ivančicu. Vrlo je težak i ima ukupni uspon oko 900 metara. Iz Konjščine polazi ruta dolinama i vidikovcima istočnog dijela Zagorja i duga je oko 42 kilometra. Sve rute su planirane za vrijeme vožnje oko četiri do pet sati, što je idealna opcija za pedaliranje i ujedno lijep biciklistički izlet.

Ja svoja lutanja na biciklu ovog puta nastavljam prema Bedekovčini. Tražeći neku posebnost odlučio sam navratiti do 'Mućki, ali na zagorski'. Na dobru ideju da iskoristi popularnost legendarnih Trottera iz popularne britanske serije došao je Miroslav Osrečak. On je u svoj kafiću u centru Bedekovčine unio duh kultne serije. S obzirom na to da je Miroslav i sam njihov fan, voli engleski humor, odlučio je ambijent dnevnog boravka iz pravih 'Mućki' dovesti u istoimeni caffe bar. Delboy i Rodney su tu, ali doduše u lifestyle izdanju ili samo u sjećanjima. No zato možete sjesti bar na njihovu žutu fotelju. A malo se i prisjetiti engleskog humora koji nam svima danas malo nedostaje, kao i Trotters – Independent!

Kada sam tako blizu Marije Bistrice, današnje pedaliranje htio sam baš završiti u tom našem nacionalnom svetištu. Zanima me ima li potencijala i volje za razvoj vjerskog cikloturizma ili hodočasničkih ruta koje su u zapadnim zemljama vrlo popularne. Posebno u Portugalu koji, doduše, zbog nogometa trenutno baš nije na glasu. O tome kakve su prve ideje i kada se vidimo na nekoj ruti ili organiziranom bike događaju u Mariji Bistrici i okolici u jednoj od narednih bike priča.