pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Bijeg od gradske, ali i morske vreve sve se više traži, a naš bloger našao je čarobno mjesto u Gorskom kotaru

  • 17.07.2022 u 07:28

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala potražio je osvježenje u Gorskom kotaru te dio aktivnog ljetnog odmora proveo u Crnom Lugu tik do Nacionalnog parka Risnjak. U ove vruće ljetne dane odlično je dobro se naspavati i iskoristiti hladno jutro za rekreaciju i izlet. Ostatak dana može se provesti u dubokoj hladovini šuma ili uz bazen koji imaju mnoge kuće za odmor. Ili pak na izvoru obližnje rijeke Kupe i u istraživanju čari Risnjaka. Puno je putova po kojima se može voziti biciklom - od jednostavnijih, poput staze Leska, preko prometnica prema Lokvarskom jezeru i Gerovu, do onih planinskih, idealnih za spremnije rekreativce s iskustvom u vožnji po vrletima i šumskim makadamima

    Selo Crni Lug bilo je moje odredište, desetak kilometara od Delnica u pravcu Tršća i Čabra. Autom se stiže od Zagreba za malo više od sata vožnje. Kuće za odmor Runolist nalaze se gotovo u centru mjesta, na samom ulazu u Nacionalni park Risnjak. Ovo je izrazito šumovit kraj za koji se tvrdi da je najljepši, ali i najsuroviji dio Gorskog kotara. Tri prekrasne kućice u goranskom stilu, s bazenom, jacuzzijem i saunom, privlače pažnju svakog namjernika. Gosti još imaju na raspolaganju bicikle, svaka kuća ima svoju terasu i stol. Unutrašnjost je uređena do savršenstva: velika kuhinja i dnevni boravak, a na katu su spavaonice. Gotovo svaki detalj izrađen je od drva, a izvana su kućice toliko slatke da imate volju stalno gledati u njih s obrisima Risnjaka i nepreglednih planina na horizontu. Voda u bazenu je topla, što ovdje paše, pa i kada su temperature visoke. Ipak je ovo područje gotovo 900 metara nad morem. Često je zaštićeno od lošeg vremena baš zbog planina koje ga okružuju i blizine mora.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Crni Lug baš je originalno goransko mjesto, u kojem se trenutno čuje samo zvuk motornih pila, a mještani slažu drva za zimu. Dvorišta su gotovo zatrpana cjepanicama koje se suše na suncu. Priroda je žarkozelena jer je kiše bilo dosta, a velika rosa svako jutro dobro rashladi tlo. No danju posljednjih godina više nije rijetkost, nego pravilo, da ljeti temperatura dođe i do tridesetak celzijevaca. Zato se noću dobro spava, jer temperatura ujutro jedva dođe do desetak stupnjeva. Mjesto ima poštu, trgovinu i kafić, a odličan restoran nalazi se kod info centra NP Risnjak.

    Svi će biti zadovoljni, i stariji i oni najmlađi. Tu je i adrenalinski park, a uz poučnu stazu Leska može se puno toga doživjeti i vidjeti, od bilja do ptica i velikih zvijeri. Vidjet ćete ih bar na ilustracijama, možda i primijetiti u prirodi.

    NP Risnjak i Crni Lug Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Biciklisti, pa i planinari koji se upute dalje moraju biti spremni i na susret s medvjedom ili nekom od životinja koje se kreću ovim krajevima. U načelu svi susreti s medvjedima završe tako da svatko ode svojim putem, a sigurna razdaljina prilikom susreta s njima iznosi šest metara. Iako smo je prošli nekoliko puta, vožnja po stazi Leska uvijek je posebna, a njome mogu ići svi izletnici. I biciklom i pješice, a duga je oko četiri kilometra.

    No potraje to, pogotovo ako se zadržite na lijepim proplancima i u šumskim bespućima. Staza se može produžiti, a može se krenuti i nekim od šumskih putova te doći čak do Medvjeđih vrata, odakle ide planinarski uspon na Risnjak, no biciklom se može naprimjer do Platka, a popularna Horvatova staza kreće iz samog centra Risnjaka. Za pješačke staze do vrha potrebni su i veliko iskustvo i spremnost, jer radi se o višesatnim usponima. Biciklom će se pak samo približiti vrhu i planinarskom domu na Risnjaku.

    Kuće Runolist Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    U Crnom Lugu najviše ima tišine, a bijeg od vreve sve se više traži, pa čak i od one na moru, ne samo gradske. Sve ovdje zapravo izgleda kao da je iz neke nestvarne priče. Toliko bilja, mirisa i okusa na jednom mjestu. Doživjeti sve to i obići na biciklu super je doživljaj. Pa ne znate biste li popili jutarnju kavu ispred svoje kućice, na balkonu ili terasi. A možda da sjednemo na bicikl i skočimo do mjesnog caffea ili onog obližnjeg u NP-u Risnjak? Već od jutra konkurencija za osmišljavanje dana je velika, zato savjetujem da malo pažnje posvetite planu. Nije to loše, ponese vas, a visina planina i omami. Zato smireno u mirnom kraju, gotovo nepomičnom.

    Motorna pila iz šume može samo proparati zrak i to je sve, pa uživajte u svakom trenutku. Bit će u tri, četiri dana vremena za sve. Vožnju biciklom, dugo spavanje, opuštanje i sunčanje uz bazen, frišku jutarnju fiskulturu, ali i dobar roštilj koji ćete si sami spraviti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.