BLOG: PEDALIRANJE

Biciklisti, jeste li se pripremili za zimu?

22.11.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Pedaliranje zimi i po snijegu. Svakako, ali uz pravilno ponašanje, kao u svim situacijama kada smo na otvorenom, a pogotovo kao vozači biciklisti. Ima tu i lijepih trenutaka, kada bajkom dođete do posla ili toplog doma, odnosno nekog planinskog vrha usred zime. Ovo razdoblje zapravo od biciklista traži još nešto, a to je vožnja u smanjenim uvjetima vidljivosti, zbog kraćeg dana i dulje noći. Dakle u zimska pedaliranja krenite dobro obučeni, vidljivi i osvijetljeni

Vožnja zimi i po hladnijem vremenu zahtijeva više vremena za pripremu vožnje, ali i vrijeme same vožnje traje dulje. Kada ste na rekreativnoj ruti, kao i u drugim godišnjim dobima, sve ovisi o afinitetu ili želji. Idete na stazu ili izlet koje želite, vozite koliko možete i mislite da je prikladno. Bilo da se radi o hladnoći, podlozi sa snijegom ili ledom. Kada putujete na posao, situacija je drugačija jer morate prijeći unaprijed zadanu relaciju. Ako krenemo od vozača, rukavice i kapa koja prekriva i dio lica, s možda još dodacima oko vrata, obvezan su i koristan bike lifestyle.

Jednostavno, pri nižim temperaturama ne možemo biti obučeni isto kao kada na primjer na posao idemo pješke ili javnim prijevozom. I uvijek će nam biti negdje vruće, bar u tramvaju, a vani opet zima. Tako je i na biciklu - neki dio tijela će se zagrijati u vožnji, ali negdje nam je uvijek hladno. Ruke uvijek zebu ili noge i stopala. Vožnja biciklom nije kao trčanje ili planinarenje, kada se cijelo tijelo gotovo ravnomjerno ugrije. Tako da nije naodmet imati ili nešto poput ski rukavica ili tanje rukavice na koje još navučete jedne deblje, a da možete pritom normalno upravljati biciklom.

Ako se rekreativno vozimo, na primjer na Sljeme, prilika za ugrijavanje će biti i previše. Također, i skidanja dijela odjeće. U brdskoj ili bilo kojoj drugoj izletničkoj vožnji koristimo bike dres ili sličnu odjeću. Zbog materijala i puno drugih razloga takva sportska bike odjeća bolje podnosi hladnoću i omogućuje nam ugodne zimske vožnje. Dio biciklista po hladnijem vremenu ne vozi, pogotovo ne po snijegu. No ako su vremenski uvjeti bolji, nema vjetra ili se pojavilo sunce, pa makar i zubato, voziti se može. Novi modeli bicikala već su pripremljeni za zimske uvjete. Oni željni adrenalinskih vožnji po snijegu mogu promijeniti gume i staviti one šire i s većim ripnama. A neki će i voziti bike za snijeg, malo glomazniji i s debelim gumama - pomalo smiješan, ali samo naizgled. Postoje i čavlerice, zimske gume za bicikl, no s njima se ne može onda voziti na primjer po ledu, niti po bilo kojoj drugoj podlozi bez snijega.

Općenito je za zimsku vožnju bolje imati manje napumpane gume od uobičajene vožnje jer tada najbolje legnu i uhvate kolnik, što je bitno ako je cesta klizava ili zaleđena. U gradskim vožnjama ne treba zaboraviti da po cesti ima puno soli i raznih aditiva te da su kanta s toplom vodom i mini pranje poslije vožnje uobičajeni bike ritual. Kako je dodatne opreme za bicikliste sve više, vrlo su popularne postale 'gamašne' za bicikliste, tj. vodonepropusna navlaka za cipele. Ona će vas zaštititi od hladnoće i ujedno od vode ili snijega. Da pojednostavimo, zimi se može voziti i s ne preskupom windstopper bike jaknom, tajicama i rukavicama. Uz dobru zaštitu glave, lica, pa i očiju naočalama. Sve skupa može biti solidna zimska oprema za bicikliranje po snijegu i hladnoći.

Kako voziti zimi? Volan držati čvrsto, paziti na zaleđene površine i po njima proći po mogućnosti bez velikih pokreta. Čak i malo dublji i čvršći snijeg je bolji od bljuzge, klizave površine ili leda. Oni koji i inače voze brdske bicikle su u prednosti jer takvi bicikli već imaju performanse koje podrazumijevaju prepreke u vožnji, pa tako i snježne. Ne treba imati straha od zimske vožnje jer je tada i promet manji. U pravilu svega je manje u prometu, i automobila i pješaka i biciklista, pa ćete tako dobiti širinu kretanja i sigurnost koju možda inače nemate. U zemljama poput Danske ili Belgije nema prevelike razlike u broju biciklista na cesti ljeti i zimi. Možete zapravo samo računati na pogodnosti i poticaj za vožnju na posao biciklom i kada je hladnije vrijeme. Nedavno su u Bruxellesu na glavnim trgovima i bike punktovima postavili šatore za bicikliste kojima se besplatno dijelio doručak i još su se malo usput ugrijali pod šatorom uz čaj.

Svi koji voze zimi znaju da se može i da se uvijek pojavi ona misao - baš je bilo dobro, naravno nakon dobrog smrzavanja ili ugrijavanja na nekim od zagrebačkih adventskih trgova, naravno ne baš besplatno kao u Belgiji. Ili ako ste na nekom vrhu ili adrenalinskom điru pa navratite u planine. Uz malo sreće i koju zraku sunca, uživat ćete i na terasi punoj snijega i uz svog bike ljubimca. Zima na biciklu i s biciklom. Da, ali to morate presjeći u glavi i reći – ja to mogu i moram!