VJEČNA NEDOUMICA

Znate li odabrati pravu kremu za svoj tip kože?

27.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Kako biste konačno odabrali pravu stvar, morate znati koji je vaš tip kože i što vas u vezi kože najviše muči?

Suha koža. Morate biti sigurni imate li suhu ili dehidriranu kožu. Dehidrirana je posljedica manjkave hidratacije izvana, kao i negativnih utjecaja iz okoliša, a suha proizvodi premalo masti. Dehidriranu kožu 'navodnit će' kreme na bazi hijaluronske kiseline, a suha treba kreme na bazi ulja i aktivnih sastojaka poput maslinova i ulja iz sjemenki grožđa.

Masna koža.
Kad koža proizvodi previše masti, suzdržite se od preparata na bazi sulfatnih spojeva. Isprva ostavljaju kožu matiranom i čistom, a zatim ubrzavaju rad lojnih žlijezda jer koža pokušava kompenzirati iznenadnu isušenost. Birajte hidratantne kreme na bazi laganih 'vodenastih ovlaživača', poput hijaluronske kiseline i krastavaca.

Osjetljiva koža sklona crvenilu. Izbjegavajte parfumirane preparate, tražite one s natpisom 'bez mirisa'. Mogli biste otkriti da su oni osnovni uzrok vaše osjetljivosti. Birajte proizvode na bazi aloe vere i protuupalnih antioksidansa, poput bijelog čaja. Ako imate rosaceu, izbjegavajte propilen glikol koji može dodatno 'raspaliti' kožu sklonu crvenilu.

Koža sklona aknama. Poput vlasnika masne kože, i oni s problematičnim tenom trebaju izbjegavati kreme na bazi sulfata koji će posredno isprovocirati nastanak prištića pojačanim lučenjem masti. Držite se nekomedogenih (ne izazivaju nastanak mitesera) hidratantnih krema laganih tekstura na bazi glicerina, salicilne i laktične kiseline koje će je njegovati i vršiti blagu eksfolijaciju.
Siva i izborana koža. Stabilizirani vitamin C smatra se najboljim antioksidansom za osvjetljavanje sivog tena, a peptidi su najpoznatiji borci protiv finih i dubljih bora. Vrlo su učinkoviti i retinoli, ali vlasnici osjetljive i kože slone crvenilu trebali bi ih izbjegavati.