PRLJAVA ISTINA

Znate li koji je najopasniji predmet u vašem kućanstvu?

21.11.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Kuhinjska je spužva mali raj za bakterije: na svaka tri četvorna centimetra spužvice nalazi se oko 10 milijuna bakterija, od kojih neke mogu dovesti do ozbiljnih bolesti

Ovo bi moglo iznenaditi sve kućanice ponosne na uredan dom: kuhinja spužva jedno je od najprljavijih predmeta u kući. Korištena spužva može biti čak 200.000 puta prljavija od WC školjke, a iz spužvica, krpi i pribora za čišćenje ne

vrebaju samo bezopasne bakterije.
Znanstvenici su povezali klice koje se nalaze na spužvama, krpama i daskama za rezanje s bakterijama koje mogu uzrokovati paralizu.

Nova je studija otkrila da se na tri četvorna centimetra kuhinjske spužve nalazi oko 10 milijuna bakterija, a na tri četvorna centimetra kuhinjske krpe oko milijun bakterija. Nadalje, studija sugerira da bi nam, kad je riječ o bakterijama, bilo bolje da povrće režemo na WC daski nego kuhinjskoj.

Dr. Charles Gerba, profesor mikrobiologije na Sveučilištu u Arizoni, koji je vodio istraživanje o tome kako se bolesti prenose putem okoliša, izjavio je za BBC da je, kad je riječ o mikroorganizmima, WC školjka jedno od najčišćih stvari u našem domaćinstvu. Tvrdi da bismo se više trebali brinuti zbog drugih kućanskih predmeta, poput spužvica, kuhinjskih krpa i vrećica za kupnju koje višekratno koristimo.

Profesor Hugh Pennington, jedan od vodećih britanskih mikrobiologa, slože se da je kuhinja, a posebno spužvica, među najprljavijim predmetima u kući. 'Bilo bi dobro da koristite spužvu za pranje nakon čega posuđe trebate isprati vrućom vodom, ali nikada ne biste trebali spužvom brisati čiste tanjure.'

Profesor Pennington kaže da je po zdravlje najopasnija bakterija kampilobakter, jedan je od najčešćih uzroka crijevnih infekcija, a koja može uzrokovati paralizu, i obično se nalazi na kuhinjskoj spužvi. 'Kampilobakter može uzrokovati Guillain-Barreov sindrom.' To je autoimuna bolest perifernog živčanog sustava. Bolest izaziva paralizu koja započinje u nogama, a širi se na gornje udove i lice i rezultira potpunim gubitkom svakog refleksa i potpunom paralizom cijelog tijela.

Stručnjaci savjetuju da sve kuhinjske krpe i spužve perete na temperaturi od barem 60 stupnjeva Celzijusa. Kuhinjske površine i daske biste trebali prati antibakterijskim sprejevima i maramicama. Perite redovito unutrašnjst hladnjaka, kvake na vratima, slavine, prekidače za struju i kante za smeće, piše Daily Mail.