NA LISTI 20 NAJDEBLJIH NARODA

Životne navike Hrvata porazno su loše

17.06.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Hrvati se liječe tek kad zaboli, mršave (ili to pokušavaju učiniti) nekoliko tjedana prije odlaska na ljetovanje, a jedu kad ogladne i, u pravilu – prekomjerno. Anketa koju je proveo portal Centar-zdravlja.net pokazala je porazne zdravstvene i prehrambene navike Hrvata koji su – bar kad je zdravlje posrijedi – kampanjci

Prema istraživanju Centra-zdravlja.net, 40 posto ispitanika hrani se pravilno, i to tako da jede tri obroka u danu. Svi ostali

zarobljenici su dnevnih obveza i ne obraćaju pozornost na redovitu prehranu zbog stresna tempa života, a voće, kao izvor vitamina i minerala, 43 posto ispitanika konzumira tek povremeno. Upravo stoga nije čudno da će većina Hrvata pribjeći jedenju neke brze hrane na poslu (pizza, ćevapi, roštilj) ili grickanju namirnica prepunih škroba (bureci, peciva, slanci). Sve se to zalijeva obilnim količinama gaziranih pića i s nekoliko kava u danu kojima smo skloni.

S obzirom na sve, prema rezultatima istraživanja, Hrvati se nalaze na nepopularnoj ljestvici među 20 najdebljih naroda na svijetu.

Uza sve to, cigareta je, pokazalo je istraživanje na 1.040 osoba različitih dobi, među vjernim prijateljima naših građana. Čak 26 posto anketiranih priznalo je da im je život bez čika nezamisliv, a povremeno puši čak 11 posto. Od nikotinskih štapića zazire 63 posto ispitanika i time umanjuje rizik od brojnih bolesti.

No odnos prema zdravlju i terapijama nije nam baš primjeren. Naime, istraživanje je pokazalo da 56 ispitanika konzumira lijekove samo kada ih nešto konkretno zaboli – po potrebi – a samo ih 28 posto ne konzumira lijekove uopće. No zato nam je vrlo važno koliko se peremo. Pranje ruku, pokazalo se, vrlo nam je važno, baš kao i tuširanje. Svaki drugi Hrvat (53 posto) tušira se jednom u danu.

Rješavanje stresa meditacijama i opuštanjem vrlo je rijetko, samo četiri posto anketiranih tehnike opuštanja doživljava kao zdravu naviku koju primjenjuju svakodnevno, a sedam posto više.