sočnO i laganO

Fina jela sa zapečenim sirom

24.07.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Ideje za odlična jela uz pomoć pećnice, od malo sastojaka – i sira!

Sir se dodaje tjesteninama, rižotima i umacima, no ponekad je najjednostavnije kombinirati ga s drugim namirnicama i zapeći

Rajčice s Ribancem

Rajčice narežite na kolutove, a u zasebnoj zdjelici pomiješajte krupno (na listiće) nariban Ribanac, origano te malo soli i papra. Kolutiće rajčice rasporedite na papir za pečenje, dodajte po vrhu sir i začine, prelijte s malo maslinova ulja i pecite 5 do 10 minuta. Poslužite posipano svježim sjeckanim peršinom ili bosiljkom!

Parmigiana di melanzane

Patlidžan je pravi okus ljeta i savršeno se slaže sa svime, a posebno sa svježim sirevima. Poznati talijanski složenac parmigiana di melanzane priprema se tako da se ploške patlidžana slažu s ploškama mozzarelle, preliju umakom od rajčice i zapeku.

Pull-apart kruh

Treba vam jedan kruh, malo maslaca i sir: zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a gornji dio kruha narežite na kockice. Pomiješajte omekšani maslac s protisnutim češnjakom i peršinom pa tu smjesu ulijte u „džepove“ kruha i utisnite kockice sira – Dimsija, goude ili camemberta. Ostatak maslaca prelijte po kruhu. Zamotajte u foliju i pecite 15 minuta, dok se sir ne otopi, pa izvadite iz folije i pecite još 3-5 minuta. Kruh možete pripremiti i dan prije pa čuvati u hladnjaku ili dulje u zamrzivaču.

Gratin dauphinois

Francuski specijalitet iz pećnice gratin dauphinois priprema se od tanko rezanih krumpira, vrhnja, sira gruyere ili ementalera i češnjaka. Natrljajte posudu češnjakom, a ostatak nasjeckajte na sitne komadiće. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Dno posude prelijte vrhnjem, malo posolite i popaprite i slažite sljedećim redoslijedom: sloj krumpira, češnjaka, sol i papar. Tako slažite do vrha, a na kraju prelijte vrhnjem. Bon appétit!

Bijela pizza

Jednostavna za pripremu, sočna i lagana, ova prava ljetna pizza ujedno je primjer kako različite vrste sireva savršeno funkcioniraju kad se zapeku. Tijesto za pizzu pokapajte s malo maslinova ulja, posipajte svježeg ili suhog origana pa nadjenite Galbani ricottom, natrganom mozzarellom i Salakisom. Možete dodati malo svježih narezanih rajčica, po želji posolite i popaprite, posipajte s još malo maslinova ulja i pecite oko pola sata na 180-200 stupnjeva, dok rubovi tijesta ne postanu hrskavi. Kad je gotova, dodajte svježeg natrganog bosiljka.

Još dobrih ideja za jela sa sirevima potražite na www.sirevi.hr.