RAK DOJKE I VRATA MATERNICE

Ženska kuga 21. stoljeća

20.11.2008 u 13:44

Bionic
Reading

Na edukativnoj tribini o prevenciji raka dojke i raka vrata maternice, liječnici i oboljele žene upozorili su na potrebu prevencije, što ranijeg otkrivanja tih malignih bolesti

Tribinu je organizirala Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski u sklopu nacionalne humanitarne kampanje 'Prekrižimo rak vrata maternice i dojke', a u suradnji s Udrugom oboljelih i liječenih od raka dojke i Nacionalnim odborom za promicanje prevencije raka vrata maternice.

Napominjući da se te dvije bolesti nazivaju i ženskom kugom 21. stoljeća, Bianca Matković, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, upozorila je da u Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli 2.250 žena, a umre njih 850, dok od raka vrata maternice oboli oko 400 žena, a život izgubi njih oko 150. Naglasila je da taj problem nije problem samo jedne političke opcije, te da bi svi trebali sudjelovati u podizanju svijesti o tim bolestima.

Predsjednik Udruge za borbu protiv raka vrata maternice dr. Ante Čorušić rekao je da je potrebno promicati prava svih žena na zdravstvenu edukaciju, organizirane preglede i rano otkrivanje premalignih i malignih promjena vrata maternice. Upozorio je da je vodeći uzročnik raka vrata maternice Humani papilomavirus (HPV), a u dodir s njim u svom životu dođe 80 posto žena.

Naglasio je da je ta bolest drugi najčešći oblik raka i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma u žena širom svijeta. Čorušić je rekao da je zaštita od tog virusa, kojemu su najviše izložene žene od 20 do 35 godina, spolno odgovorno ponašanje, uporaba kondoma te cijepljenje.

Lošom je ocijenio činjenicu da žene najveći broj informacija o toj bolesti dobivaju iz magazina i časopisa (45 posto), a samo osam posto od liječnika. No, ustvrdio je da Hrvatska, u odnosu na susjedne zemlje, ima dobar model zaštite od raka vrata maternice.

Predsjednica Udruge žena oboljelih od raka dojke Sve za nju! Vesna Andrijević-Matovac, i sama oboljela od te bolesti, kazala je da je Udruga nastala na temelju iskustva triju pacijentica, a oboljelim ženama željele prenijeti svoja iskustva. Istaknula je da ta udruga pruža informacijsku, psihološku i logističku pomoć ženama oboljelim od raka dojke i njihovim obiteljima, a uskoro će otvoriti i Centar za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka.

Na tribini su žene oboljele od raka dojke govorile o iskustvima u liječenju s tom teškom bolešću, a među njima je bila i Hloverka Novak-Srzić, glavna urednica Informativnog programa HRT-a koja je, uz ostalo, istaknula važnost redovitih liječničkih pregleda te informiranja o bolesti.