OPADANJE ŽELJE

Žene u dugim vezama manje žude za seksom

02.02.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Želja za seksom kod žena s godinama neminovno opada, dok ista ta želja kod muškaraca godinama ostaje na istoj razini, pokazala je nova studija

Sretna i zdrava veza, kao i seksualni život su ono što priželjkuje većina parova, no kada se radi o mjerenju želje za seksom kod žena, sve što je znanstvenicima doista potrebno je podatak koliko je par zajedno u vezi. Kako tvrde u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Sex & Marital Therapy, na ljestvici želje za seksom ženska želja je konstantno opadala sa svakim mjesecom veze.

U istraživanju je sudjelovalo 170 muškaraca i žena koji su bili u vezama od jednog mjeseca pa do devet godina te su svi bili studenti Sveučilišta Guelph u Ontariju. Rezultati istraživanja znanstvenike su, na čelu sa Sarah Murray, doveli do zaključka kako želja za seksom kod žena opada što je veza dulja.

Koristeći ljestvicu indeksa ženske želje za seksom, čiji je raspon od 1,2 do 6,0, znanstvenici su istraživanjem zaključili kako ženama za svaki dodatni mjesec veze seksualna želja, mjereno tim indeksom, opada za 0,02.

Kako piše Live Science, znanstvenici smatraju kako je za potrebe predviđanja seksualne želje bolji faktor duljine veze nego zadovoljstvo. Premda razine hormona mogu utjecati na mušku i žensku želju za seksom, znanstvenici upozoravaju kako im se ne treba pridavati previše značenja, već se treba usredotočiti na stvaranje 'zadovoljavajućeg odnosa punog ljubavi' te pronaći vrijeme za 'opušteni, razigrani i zabavni seks'.

Voditeljica istraživanja Sarah Murray kaže kako je za dobrobit veze jako važno potruditi se kako bi vruće igrice u spavaćoj sobi zabavne i zanimljive.