KOD BIRANJA PARTNERA

Žene padaju na seksualnu privlačnost muškog lica

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.08.2009 11:08
  • Objavljeno 26.08.2009 u 10:17
par žena muškarac

par žena muškarac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kada je u pitanju odabir potencijalnog partnera, žene nisu ništa bolje od muškaraca. Osim ljepote lica, jako im je važan i seksualni aspekt, koji procjenjuju na temelju izgleda vilice, jagodičnih kostiju i usana

Američki znanstvenici su otkrili da žene procjenjuju privlačnost muškog lica na dvije razine, seksualnoj - koja je se temelji na izgledu vilice, usana i jagodičnih kostiju i neseksualnoj razni - koja se temelji na sveukupnoj estetici.

Dosad taj dualni proces privlačnosti još nije bio testiran. Kako bi se proučio način na koji žene procjenjuju privlačnost muškog lica, psiholozi Robert G. Franklin i Reginald Adams sa sveučilišta Penn State pokazali su ispitanicima različita muška i ženska lica. Prvo pitanje koje im je bilo postavljeno trebalo je ocijeniti seksualnu stranu privlačnosti, dok se drugo odnosilo na sveukupni estetski dojam koje to lice ostavlja.

Ista ta lica su zatim psiholozi pokazali drugoj grupi ispitanika, ali su ovoga puta neka od tih lica bila podijeljena horizontalno, a gornja i donja polovica lica su bile pomaknute u različitim smjerovima. Ispitanici su, naravno, trebali odgovoriti koliko su im privlačna ta lica. Pokazalo se da su se žene u drugom slučaju, budući da su teže mogle procijeniti sveukupni estetski dojam, više oslanjale na seksualnu privlačnost određenih karakteristika na licu.

Istraživanje je potvrdilo ono što su psiholozi i pretpostavljali, a to je da žene mušku privlačnost procjenjuju na dva načina koja su neovisna jedan o drugom. Izražajna vilica, usne ili jagodične kosti ženama su seksualno privlačniji, pa će zato kod biranja partnera prije pasti na muškarce koje krase te fizičke karakteristike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi