DOKAZANO

Ženama teže pada prevara

28.01.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Žene se više osjećaju izdanima kad im se partner zaljubi u neku drugu ženu nego kad ih fizički vara, pokazalo je novo istraživanje. No, muškarce emocionalna prevara ni približno toliko ne smeta koliko seksualna

Muškarci su tijekom evolucije naučili biti posebno oprezni kad je seks u pitanju jer nisu mogli sa sigurnošću znati jesu li oni očevi djeteta, dok je ženama uvijek bilo pametnije imati partnera koji je posvećen podizanju obitelji.

No, nova istraživanja pokazuju da je možda ipak važnije koliko se tko osjeća sigurnim u vezi. Dok muškarci svoju nesigurnost prikrivaju time da se koncentriraju na seks, žene puno dublje ulaze u veze i shvaćaju ih daleko emocionalnije. Istraživanje ukazuje i na to da su žene mentalno čvršće. Muškarci se pribojavaju nevjernih supruga jer su opsjednuti seksualnom stranom veze. Drugim riječima, muška je ljubomora uzrokovana dubokom emocionalnom nesigurnošću, tvrde psiholozi dr. Kenneth Levy i dr. Kristen Kelly sa Sveučilišta Penn State.

Oni su ispitali 416 osoba kako bi utvrdili što im više smeta, saznanje da ih partner fizički vara s nekim drugim ili da se s drugom osobom emocionalno povezao na dubljoj razini.

Psiholozi sada sumnjaju da evolucijsko objašnjenje nije točno jer je određen dio muškaraca ipak priznao da bi ih više pogodilo saznanje da ih partnerica vara na emocionalnoj nego na seksualnoj razini.

Znanstvenici sumnjaju da to ima veze s povjerenjem i emocionalnom vezanošću. Neki ljudi, bez obzira na spol, po prirodi su sigurniji u vezama od drugih, dok je drugima važnija vlastita neovisnost, pa osjećaju manju potrebu za intimnošću s drugom osobom.

Psiholozi vjeruju da se ovo kompulzivno oslanjanje na samog sebe zapravo obrambena strategija kojom se štite od toga da budu povrijeđeni. Te osobe su obično preokupirane seksualnim aspektima veze daleko više nego emocionalnom intimnošću.