DOBRO JE ZNATI

Želite vratiti sjaj bijelim tenisicama? Evo kako!

09.04.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Bijele tenisice, bilo da se radi o kožnim, bilo o platnenim modelima, već su neko vrijeme velik hit i postale su pravi modni klasik iz kojeg ne izlaze poznate fashionistice poput Kendall Jenner, Karlie Kloss, Gigi Hadid i Rite Ore. No kako se brzo zaprljaju, nisu lake za održavanje. Evo kako da im brzo vratite stari sjaj

Platnene tenisice možete prati ručno, uz pomoć paste od sode bikarbone i octa te tople vode i četke. Prvo pomiješajte po žlicu sode i octa kako biste dobili pastu. Skinite vezice i operite tenisice pod mlazom mlake vode, a zatim utrljajte dobivenu pastu i četkajte. Ukoliko je potrebno, dodajte još paste. Nakon toga ostavite tenisice u posudi s toplom vodom nekoliko sati. Sljedeći je korak pranje deterdžentom i još jedno ribanje. Isperite ih nekoliko puta vodom i ostavite da se ocijede i osuše. Uvijek pazite da ne budu na direktnom suncu jer bi bijela boja mogla požutjeti.

Platnene tenisice uglavnom se mogu prati u perilici rublja, ali je potrebno prije samog pranja skinuti im vezice i oprati potplate te pokušati odstraniti tvrdokornije mrlje. Tako oprane tenisice najbolje je staviti u vrećicu za pranje rublja ili staru jastučnicu te oprati s nekoliko starih ručnika ili krpa da ne lupaju po perilici. Perite ih isključivo u hladnoj vodi.

Gumeni potplati

Na gumenim dijelovima nikako ne treba koristiti jake izbjeljivače jer ih mogu oštetiti. Najbolje je gumene dijelove izribati bijelom pastom za zube i četkicom. Pomaže i aceton, pa je potrebno samo namočiti vatu u aceton i obrisati zaprljane dijelove.  

Što s bijelim kožnim tenisicama?

Najvažnije je ukloniti mrlje čim nastanu, a ne čekati da tenisice postanu sivkasto-žućkaste. Na tržištu postoje sredstva u obliku pjena ili flomastera pomoću kojih se mrlje efikasno i brzo skidaju.

Ukoliko mrlje još uvijek ne odlaze, tenisice možete oprati ručno u toploj vodi i s blagim deterdžentom uz pomoću četkice.

Dobar je trik i to da se tvrdokornije mrlje uklone pomoću bijele paste za zube i četkice. Istrljajte mrlju na koju ste nanijeli pastu uz pomoć četkice dok ne nestane te vlažnim ručnikom uklonite višak paste i očistite tenisice. Ponavljajte to nekoliko puta dok mrlja ne nestane, ali nemojte agresivno četkati kako ne biste uništili tenisice.

Ukoliko vam se ovaj proces čini previše kompliciran, možete ubaciti tenisice u perilicu. Činite isto kao u slučaju platnenih tenisica. Prvo ih isperite, očistite potplate, uklonite vezice, pa ih ubacite s ručnicima kako ne bi lupale i obavezno uključite program s hladnom vodom. Prilikom sušenja neka ne budu na direktnom suncu.