nema čega nema

Zelena čarobnica skrivena iza očekivanog – regija koja nudi doživljaj više

29.05.2025 u 09:48

Bionic
Reading

Od moslavačkog doručka na OPG-u Pirak i chillanja uz biološki bazen, preko quad safarija u Narti i vinske magije u Coneru... pa sve do kajaka na Skresovima, šarana na rašljama i posjeta prvom hotelu za pčele u Hrvatskoj – doslovno nema čega nema!

Daleko od gradske vreve, a tek malo više od sat vremena vožnje iz Zagreba, čeka vas oaza autentičnih okusa – sve domaće, sve iskreno. I to živa oaza puna karaktera i odlučnosti da goste vrati.

Čvarci su hrskavi baš kako treba, šaran primamljivo miriši sa rašlji, srnetina, zečetina, svinjetina spremaju se na sto načina a domaće rakije – od mirte do bademove nešpule, ukusne aronije, medice, kruške, vilijamovke, razvesele i najokorjelije melankolike.

Od mirisa domaće tjestenine i vina koje nastaje s ljubavlju, do quad safarija i biološkog bazena bez kapi klora – doživi i osjeti više

Ova zelena županija nije obična destinacija, ona je kombinacija svega na malo prostora– spoj adrenalina, gastro veselja, mirne prirode ispod koje se komešaju stoljeća burne povijesti i lokalnih priča koje te obore s nogu.

Isplanirajte putovanje tako da vam svaki dan bude raznolik, isprobajte planinarske staze, posjetite brojne kušaonice. Ovdje vas čeka i luda adrenalinska vožnja quadovima, kušanje craft piva i preukusnih sireva i medni zen u apikomori. Tu je i biološki bazen, predivna šetnica i muzej koji čuva uspomene na Ivu Robića.

Od wellnessa do vina, od adrenalina do šetnje među legendama

Ako još niste otkrili gdje bi krenuli ovog hirovitog proljeća– vrijeme je da se zaputite na istok, tamo gdje priroda diše združeno punim plućima kroz čak tri planine, gdje se doživljaji množe u neplaniranom slijedu, a vrijeme uspori da bi doživljaj više bio potpun.

LJEKOVITA OAZA I UTOČIŠTE ZA UMORNE

Daruvarske toplice i njihov wellness raj pravo su utočište za one koji traže mir, ozdravljenje ili tek trenutak luksuza za sebe. Smještene u povijesnom okruženju, gdje su još stari Rimljani uživali u termalnim izvorima, toplice danas nude spoj medicinskih terapija i suvremenog wellnessa – sve u hladu stoljetnih stabala i blagotvornih para.

Zamislite mjesto gdje voda liječi i grije ljekovitim termalnim isparavanjima, mirisi prirode umiruju, a perivoj vas katapultira u mirisne senzacije cvjetnih grmova i raskošnih stabala. Ovdje jutro započinje toplim kupanjem u termalnoj vodi, a dan završava šetnjom kroz povijesni perivoj pod krošnjama legendarnog ginka.

U Daruvaru znaju kako razmaziti gosta onim najboljim; ušuškati će vas u zagrljaj ljekovitih termalnih voda, pobrinuti se za svaki iscrpljeni organizam i dodatno produžiti boravak ponudom bogate trpeze i finih piva.

Priče o pivu i pivska tura

Daruvar vas neće ušuškati samo u termalni raj svog wellnessa, ljekovitih voda, masaža, tretmana, šetnje perivojima i chillanjem pod Ginkom, već će vas srdačno pozvati i na čašu majstorskog piva. Iz Daruvarske pivovare, kultne postaje svih pivoljubaca, ima tome već, mjesto pod suncem je našao sjajan pivski projekt 5. element, koji kroz liniu zanatskih piva spaja inovaciju, priču o povijesti pivarstva na ovim prostorima i kombinira craft pive s lokalnim sirevima.

Iza 5. elementa stoje vrhunski pivari daruvarske Pivovare, najstarije industrijske pivovare u Hrvatskoj, koja još od 1840. njeguje svoju strast prema hmeljnom napitku. Svako pivo iz linije 5. element nosi svoju osobnost – od svježeg, citrusnog Pale Alea do kompleksnog i zavodljivog Stouta. U romantičnom prostoru dvorca Janković, tu možete naučiti nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, osjetiti mirise i kušati okuse različitih stilova piva. Naučit ćete kako poslužiti i kušati pivo, kako sljubiti pivo i sir te naravno, dobro se zabaviti.I za kraj pojesti prefinu čoko tortu koja super paše uz pivo.

Zmajevo gnijezdo kao prekrasno sklonište

Na blagim obroncima kraj Čazme, gdje šume pričaju priče a vinogradi mirišu na djetinjstvo, obitelj Pirak otvorila je vrata svoga imanja – toplog i preukusnog gnijezda u kojem se dani mjere po mirisu domaće kuhinje, prognozi koja obećava primamljive plodove iz vrta i vinograda a doručak daje energiju za cijeli radni tjedan.

Ovdje jutra započinju uz moslavački doručak – domaća jaja, kobasice, svježi sir, zapečeni kruh, voćni džemovi i med koji donosi okuse cvijeća iz livade. Tu su i pohane tikvice, ukusni omleti sa šampinjonima, naresci svih boja i oblika. Sve iz domaće proizvodnje, svježe, sezonsko i posluženo s ljubavlju. Hrana je ovdje je priča o zemlji, rukama koje je obrađuju i običajima koji se prenose kroz stol.

Na imanju možete predahnuti u etno-sobi, provozati se fijakerom, prošetati vinogradom, ubrati grozd graševine ili sjest pod trijemom i o ničemu ne misliti. Za one željne doživljaja više– tu su i stare igre, prirodni vrt, staze za šetnju i srne koje ponekad došeću do prozora.

Brunch kod Grofa Lovskog – kraljevski zalogaji u srcu Čazme

U Čazmi je poseban hit jedna posebna kućica. Riječ je o gastro-oazi Grof Lovski, mjestu koje se iz skromne kućice pretvorilo u raskošnu postaju za sve ljubitelje mesnih delicija. Ovdje posjetitelje dočekuje miris domaće divljači, kreativno serviran u obliku polutrajnih proizvoda, kobasica, ćevapa koji su se smjestili u slasne burgere – sve iz domaće radionice obitelji Lovski.

Na meniju se ističu pikantne kobasice i hrenovke u tortilji s domaćim umakom, ali i nešto posebnije – ćevapi od muflona, šiš burger, te sve popularniji smash burger, oplemenjen kineskim kupusom, novim umakom i sirom, po recepturi nadograđenoj u dijalogu s gostima.

Za potpuni doživljaj, preporučuje se čaša Grof Lovski Pale Alea – kraft piva koje za ovu kućicu kuha pivovara Pivski mudraci iz Ivanić Grada, ili gutljaj škrleta Miklaužić, savršenog pratitelja ove šumske gozbe.

Vinarija Coner – diskretan glamour s vinskih brežuljaka uz srne i najljepši zalazak sunca

Vinarija Coner, s bajkovitom pozicijom na brežuljcima, nudi ponešto više od dobre kapljice. Vina koja pričaju priču tla, zraka i ruku koje ih stvaraju, dočekat će vas s osmijehom domaćina. Degustacije, domaći zalogaji i pogled koji obara s nogu – ovo je mjesto gdje vino nije dodatak, nego glavna zvijezda. Prošećite kod zalaska sunca na glavne vinograde iza vinarije, a potpuno oduševljene je definitivno njihov smještaj. Spavat ćete kao bebe.

Na stolu je sve domaće – od ručno izrađene tjestenine do specijaliteta s ražnja, roštilja i iz krušne peći. Kuhinja je ovdje produžetak vinograda, a svaki zalogaj podsjetnik da se najbolje stvari rade polako, s mjerom i ljubavlju.

No, Coner nije samo mjesto za uživanje u hrani i vinu. Ovo je prostor gdje se posao i užitak mogu prirodno spojiti. Dvije moderno opremljene dvorane primaju do 130 gostiju i idealne su za sastanke, radionice, predavanja i team-building programe. A kad se radni dan završi – ostaje vam priroda, tišina i čaša vina kao točka na i.

ČAZMA - MALI GRAD VELIKOG DOŽIVLJAJA

Čazma, mali grad velikih doživljaja, osvaja svojom šetnicom Medjame, koja vijuga uz rijeku i poziva na predah pod krošnjama i doslovno se nestvarno zeleni i ljeska uz veseli neumorni kreket žaba. Ovdje se upija ljepota biljnog svijeta i mir koji dugo ostaje s vama.

A ako niste planirali biti samo na moru ovog ljeta, biološki bazen u Čazmi je hit sezone! Bez kapi klora, čist kao suza, s vodenim biljkama koje prirodno filtriraju vodu – savršen za obitelji, ali i one koji žele kupanje bez kemije i s punim poštovanjem prema prirodi.

QUAD AVANTURA ZA ADRENALINSKE ENTUZIJASTE

Za one kojima srce brže zakuca na zvuk motora, adrenalinske ture u Narti – Adventure Bjelovar, odlično su rješenje za adrenalinske entuzijaste. Domaćini vas dočekuju s nestvarno dobrim gulašem od srnetine a da ne ništa ne manjka, nakon obilnog gulaša od mekanog srnećeg mesa i domaće tjestenine, doplovit će na stol, slasna domaća pizza.

Osim vožnji quadovima, u ponudi nude i bicikliranje, pješačenje i enduro ture šumom, uz iskusne vodiče koji poznaju staze kao svoj džep. Aktivnosti su dostupne za jednodnevne i višednevne izlete, uz mogućnost smještaja, obroka i relaks zone. Briga o djeci također je uključena, pa roditelji mogu na vožnju bez stresa.

GDJE JESTI PORED DARUVARA I UŽIVATI POD KRALJEVSKOM SJENICOM

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja prirodu, rustikalnu eleganciju i autentični šarm, restoran Greenberg, smješten samo nekoliko kilometara od centra Daruvara, pravo je iznenađenje. Smješten uz Zeleni brijeg, u okruženju pašnjaka, livada i potoka, ovaj restoran nudi ne samo fantastičnu hranu, već i potpuno iskustvo staro/novog šarma kroz elegantno uređen objekt i vrt koji podsjeća na engleski vrt.

Rustikalni interijer Greenberga osmišljen je tako da svaki detalj priča priču. Drveni ormari, škrinje, petrolejske svjetiljke i gramofon na navijanje stvaraju atmosferu koja podsjeća na zlatna vremena prošlih generacija, a kamin na drva donosi dašak topline u svakom kutku restorana. Ovdje je svaki komad namještaja pažljivo odabran da stvori osjećaj potpune udobnosti, kao da ste kročili u vlastiti dnevni boravak ali pomno sređen za cijelu užu i širu obitelj.

Nenad Medaković sa svojim timom postavio je visoke standarde, dok chef Marin Kelbasa svakom tanjuru daje pečat autentičnosti i domaće topline. U vrtu iza restorana se druže koze, magarci i poneki znatiželjni pijetao, a pod sjenicom se kraljevski opuštate uz čašu vina i preukusne zalogaje.

GAREŠNICA - CARSTVO BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I DOM BROJNIH VELIKANA

Jedno od nezaobilaznih odredišta u Garešnici je Centar za Posjetitelje Natura 2000, smješten u preuređenoj zgradi bivšeg Društvenog doma. Ova multikulturna građevina ima fascinantnu prošlost, budući da je služila različitim svrhama, uključujući kino, noćni bar i trgovinu. Danas, u okviru projekta 'Zeleni vrtovi Poilovlja', vrijednog 22,5 milijuna kuna, Centar je postao kulturni biser ovog područja. Ne zaboravite posjetiti i mali muzej Ive Robića čije je glazbeno naslijeđe zadužilo ovaj kraj kao i cijelu Hrvatsku a njegova slava davno obišla globus. Priču o Garešnici pročitajte ovdje.

Hotel za pčele s pet zvjezdica – tamo gdje su pčele domaćini

Na rubu borove šume, obitelj Balja stvorila je pravi medeni raj – prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvjezdica. Ovdje su se udomaćile pčele kao domaćini, a prve košnice je još vlasnikova baka donijela u miraz još početkom prošlog stoljeća.

Posjetom ovom imanju, možete usvojiti znanje o pčelarstvu, kušati vrhunski domaći med, a tu možete unajmiti vlastite košnice. O svemu – od prihrane i liječenja do vrcanja meda – brine obitelj Balja, a pčele možete posjetiti kad god poželite.

Najzanimljiviji dio ovog imanja je apiterapijska kućica: u njoj se udiše medni zrak bogat peludom i pčelinjim otrovom, što blagotvorno djeluje na dišni sustav i smanjuje simptome astme, alergija i stresa. Okruženi borovima i šetnicom uz potočić, posjetitelji mogu degustirati medove na ležaljkama, okruženi voskom, drvom i starim košnicama pretvorenima u lustere.

Na imanju se mogu kupiti medovi, matična mliječ i pčelinja kozmetika – sve prirodno, sve domaće. Dostava u Zagreb funkcionira brzo i pouzdano, a svaki je gost – bilo da dolazi po znanje, zdravlje ili druženje s pčelama, ovdje dobrodošao.

Tanjur kao zemljovid sreće, nalazi se Kod bake

Negdje između svih tih poljana, mirisnih vinograda i mekih polja bilogorske doline, tik do Garešnice, smjestilo se pravo malo čudo domaće kuhinje – imanje Kod Bake u Kapelici. Neobično mjesto gdje vrijeme staje, gdje vas miris kruha iz krušne peći vrati u djetinjstvo.

Za kuhačom je glavna i odgovorna Danijela Crnjak Andri – chefica, majstorica i čuvarica bilogorskog gastro identiteta. Sa suprugom Zdravkom sakuplja recepte iz prošlosti, i serviranjem svakog jela uz minuciozno tumačenje podrijetla namirnica i vrsnu prezentaciju svega pripremljenog.

U interijeru prepunom starinskih predmeta– stare vage, porculanske šalice, komode od punog drva – osjećat ćete se kao da ste došli baki u posjet. Na terasi, u hladu vinove loze i pod budnim okom znatiželjnih domaćih životinja, sve brige ispare samo tanjuri pričaju i zveckaju, i to bome glasno i slasno.

Imanje Kod Bake nije slučajno među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. To je zasluženo priznanje za trud, ljubav i strast koji se vide u svakom detalju, od tanjura do dvorišta. Preporuka? Svratite na porciju fileka pripremljenih na 100 načina iz Danijeline kreativne kuhinje, ili na porciju masnog bunceka s kiselim zeljem a Danijela sprema i sjajni rižoto sa šparogama. Ako želite nešto manje tradicionalno, možete odabrati bilo što s raznolike ponude menija.

Ne morate odabrati ponešto od svega – spojite doživljaj u sve. Povežite wellness i vino, šetnju i adrenalin, priče iz kulturu i raskošnu trpezu. U BBŽ ništa ne morate isključivati, osim mobitela i briga. Ovdje vas čeka – doživljaj više.

DOŽIVI BJELOVARSKO BILOGORSKI KRAJ Izvor: Društvene mreže

Zaprati, istraži: