HIT ESTETIKA

Zbogom trendovima s početka milenija: Modni svijet sada je ponovno zaluđen 70-ima

07.02.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Kao što su prolazni, trendovi su i kružni, pa je bilo samo pitanje vremena kada će višesezonsku dominaciju trendova s početka milenija uzurpirati neki drugi, iz još jedne posebne ere u modi

Lude 70-e vratile su se na velika vrata, barem ako je suditi po najnovijim trenucima u pop kulturi, kao i zbivanjima na modnoj sceni.

Nema razloga da više desetljeća ne može istovremeno postojati u modi, što je posve očito, no obično postoji prevladavajuća tema i čini se da su 70-e trenutno bolje od bilo koje druge ere u zauzimanju središnjeg mjesta.

Na jednak način kao što retro estetika posljednjih sezona vlada svijetom interijera, odrazila se i na svijet mode. U vrijeme pandemije modna tražilica Lyst zabilježila je veliki porast zanimanja za komadima inspiriranim erom ludih 70-ih, a taj trend nastavio je ići uzlaznom putanjom.

Ovogodišnja dodjela nagrada Grammy ostat će upamćena po nastupu pop zvijezde Miley Cyrus u vintage haljini Boba Mackieja i s visoko podignutom kosom, čime je spojila dva značajna stila iz 70-ih i najavila veliki povratak trendova iz ove živahne ere.

  • +7
Miley Cyrus Izvor: Profimedia / Autor: Robyn BECK / AFP / Profimedia

Nekoliko dana prije, na novoj reviji američkog dizajnera Marca Jacobsa, slične velike frizure na modelima dovele su do maksimuma predstavljene komade poput kaputa od tartana i kožnih blejzera širokih ramena.

Oživljavanje 70-ih vidljivo je i po pitanju obuće, što se očituje velikom potražnjom za tenisicama popularnim u eri 70-ih. Njemački adidas sada prednjači s retro modelima tenisica kao što je Country OG a koji je u posljednja tri mjeseca bio najtraženiji na modnoj sceni, kako se navodi u novom izvještaju Lyst Index.

Trenutno zanimanje za retro stil 70-ih kroz novu kolekciju za Louis Vuitton utjelovio je i Pharrell Williams, sa velikim sunčanim naočalama i lepršavim trapericama ispod krznenog kaputa.

Uz Jacobsa i Williamsa u Vuittonu, brojni drugi brendovi u kolekcijama za novu sezonu proljeće/ljeto također su prepune psihodeličnih boja i uzoraka, ispranog trapera i pripijenih pletiva, ponavljajući nepogrešivu, stilsku notu 70-ih.

U odnosu na Y2K estetiku, stil 70-ih obično je vezan uz prepoznatljive znakove poput oblika tenisica i silueta odjevnih komada, a iako je dominacija Y2K trendova i dalje jaka i dominantna, u mjesecima pred nama definitivno dobiva dostojnu konkurenciju.