Na ugodnoj temperaturi

Zbogom more, idemo u planine

07.07.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Dok pucnete prstima, stižete u ovu oazu svježine - Gorski kotar. Automobilom treba tek 'skliznuti' s autoputa Zagreb-Rijeka, a drugim prijevozom... Pa pročitajte

Dok se svi kreću u smjeru morske obale, ovo ste ljeto odlučili drugačije 'zavrtjeti' kompas. Umjesto brčkanja u Jadranu, hlad i osvježenje potražit ćete ipak na nešto višoj nadmorskoj visini, u planinama. Nadomak cilju nosnice se počinju puniti zavodljivim mirisom borovine, a svježina opija već na prvi udisaj punim plućima. Otvorite oči. Stigli ste! Kofere spuštate u bajkovitim Fužinama.

Dok pucnete prstima, stižete u ovu oazu svježine. Automobilom treba tek 'skliznuti' s autoputa Zagreb-Rijeka. Hrabriji ovoljetnu avanturu mogu dodatno začiniti pa se u nju otisnuti i trosatnom vožnjom vlakom iz metropole za stotinu kuna u jednom smjeru. Vrelina gradskog asfalta isparit će s prvim udisajem Gorskog kotara. Živopisni krajolik šarmira već na prvi pogled.

Pripremite odoru i krenite

Ljetni 'must have' na većim nadmorskim visinama uključuje par čvrstih planinarskih cipela, neko pokrivalo za glavu i ono najvažnije, dovoljne količine vode gdje god se krenuli. Naravno, bez kupaćeg i ručnika za plažu nemojte ni pomisliti doći. Bit će prilike da ih njih spustite na obalu jezera ili tik uz more.

Bajkoviti gorski krajolik idealna je pozicija za ljetovanje '2 u 1', to je nešto poput sedmice na lotu. Vrele noći možete zaboraviti. Ovdje se spava na ugodnom zraku dok se danju temperatura u termometru 'vrti' oko idealnih 30 stupnjeva. Budite se odmorni. Spremni ste za duge šumske izlete koje 'siječete' meditacijom na proplanku uz osluškivanje pulsa prirode. Dok lagani povjetarac miluje obraze, a plućne alveole se pune kisikom, pogledom možete dobaciti čak i do obale plavog Jadrana.

Ovo je, ipak, raj za one koji uživaju uz bistra jezera, guste borove šume i bajkovite planine. Poželite li se koji dan smočiti u slanoj morskoj vodi, nije problem. Cestom se trebate samo 'spustiti' do Opatije od koje vas dijeli nešto više od pola sata vožnje.

Gorsku čaroliju započeti na nekoj od već 'utabanih' staza. Na njima duboko udahnite miris planinske lavande. Prošetajte Cestom plodova gorja dok dozrijevaju borovnice. Upoznajte se s gljivama. Znate li kakvog je okusa pohana bazga?

Odmor po želji i kroju

I oni željni adrenalina doći će na svoje. Idealna je to polazišna točka za uspon na neki od najatraktivnijih vrhova Gorskog Kotora. Biciklom, profesionalno ili rekreativno, izbor je na vama, možete 'prokrstariti' i označenim brdskim stazama. Ako ste na odmor stigli bez omiljenog dvokotača, dnevni najam koštat će vas stotinu kuna. Za one koji se izguštaju već nakon dva sata vožnje biciklom, za 'rentanje' će izbrojati 60 kuna manje.

Gorska jezera s pastrvom, glavaticom, šaranom ili amurom pravi su mamac i za strastvene ribiče. Štap mogu zabaciti na Bajeru uz dnevnu dozvolu od 60 kuna. Aktivni ljetni dan zaključite u gurmanskom raju s veprićem ispod peke, pečenim krumpirom i kiselim zeljem ili nekom 'light' verzijom s menija, uz ribe i gljive. Zajamčeno, kući se s ovoga ljetovanja vraćate već s novim planom povratka u planine.