SAD JE I DOKAZANO

Zbog ovoga muškarci varaju češće od žena

30.08.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Muškarci će vjerojatnije prije počiniti preljub nego žene jer imaju jače seksualne nagone, tvrde psiholozi koji objašnjavaju da iako muškarci imaju istu sposobnost da se odupru iskušenju, to je često 'neutralizirano' jer imaju jače želje

U jednoj su studiji sudionici dobili zadatak da izvijeste o svojim impulsima kad u stvarnom životu uoče privlačnog, ali zabranjenog potencijalnog partnera. Druga je studija tražila od sudionika da izvedu zadatak na računalima mjereći hoće li prihvatiti ili odbiti potencijalne partnere, zatim su znanstvenici koristili tehniku poznatu kao proces odvajanja učinaka impulsa i kontrole.

'U obje su studije muškarci češće podlegli seksualnim iskušenjima nego žene', navodi se u studijama provedenima Sveučilištu Teksas u Austinu, piše MailOnline.

Autori objašnjavaju kako se to može protumačiti iz perspektive evolucijske psihologije kada su samo kratki seksualni susreti s niskom razinom ulaganja mogli dovesti do većeg reproduktivnog uspjeha za muškarce u evoluciji ljudske vrste. No, dok seksualni nagon seže do početaka naše vrste, sposobnost da koristimo samokontrolu je relativno nova i vjerojatno još nije postojala prije 50.000 godina.

Možda će u sljedećih 50.000 godina samokontrola impulsa kod muškaraca ojačati do točke u kojoj to može nadjačati impuls za seksom s drugom ženom. Ali to je mala utjeha za žene čiji muškarci lutaju. Ovo istraživanje ne daje dozvolu da to radi, ali ukazuje da preljub nije jednostavna stvar pokušaja odolijevanja. On se možda jako trudi, ali mu ne uspijeva.