RUŠI NAMETNUTA PRAVILA

Zbog ovoga čina modna javnost posebno je cijeni: Cate Blanchett potvrdila titulu kraljice crvenog tepiha

08.09.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Slavna oskarovka i jedna od najbolje odjevenih dama na crvenom tepihu, Cate Blanchett, na novom izdanju filmskog festivala u Veneciji odlučila je nekoliko puta prekrišiti kardinalno modno pravilo kada je riječ o odabiru svečanih kreacija za hod crvenim tepihom

U jeku pandemije koronavirusa, na 77. izdanju filmskog festivala u Veneciji, glumica Cate Blanchett nastupa u ulozi predsjednice žirija, a javnost je posebno uspjela oduševiti svojom ne tako tipičnom modnom odlukom za dame s holivudske A-liste.

Protekle srijede na svečanoj ceremoniji otvaranja novog izdanja venecijanske Mostre, holivudska diva prošetala je crvenim tepihom u svjetlucajućoj plavoj haljini s potpisom dizajnera Estebana Cortazara, predstavljenoj u sklopu dizajnerove proljetne kolekcije za 2016. godinu, a ništa ne bi bilo čudno da se u istom modelu haljine oskarovka nije pojavila 2015. godine na premijeri svog filma 'Carol' u sklopu filmskom festivala BFI London.

Davno su prošla vremena kada su zvijezde samo jednom mogle odjenuti prekrasne dizajnerske haljine na crvenom tepihu, a Blanchett je dokaz da ovaj stari modni standard polako i sigurno iščezava.

Zavjetujući se da će ove godine ponovno odjenuti stare haljine na Venecijanskom filmskom festivalu, Blanchett se zalaže za održivost. 'Šik je ponoviti već viđeno izdanje. Kada planirate otići na bilo koji važan događaj, svakako se prvo zaputite prema vlastitom ormaru. Odjeću treba njegovati i nositi je uvijek iznova. Čak i ako ste svjetski poznata glumica. Po riječima Cate, lijepe stvari mogu nastati iz održivosti', na Instagramu je prokomentirala stilistica glumice, Elizabeth Stewart.

Osim toga, sve haljine u kojima će se ovih dana pojaviti na crvenom tepihu u sklopu venecijanske Mostre, holivudska diva planira donirati u humanitarne svrhe, a sav prihod od prodanih haljina na aukciji biti će dodijeljen neprofitnoj organizaciji Facing History and Ourselves i organizaciji UN Women za ravnopravnost spolova i osnaživanja žena.

'Cate je odlučila ponovno obući neke od svojih najdražih haljina iz prošlosti i velika mi je čast što sam dio ovog nezaboravnog trenutka i lijepe inicijative, koja daje dublju svrhu ideji samoj ideji mode crvenog tepiha', dizajner Cortazar prokomentirao je na Instagramu.

Proteklog četvrtka Blanchett je reciklirala još jedno izdanje iz 2016. stvoreno za premijeru filma 'Amants' na venecijanskoj Mostru, stigavši u istoj haljini Alexandera McQueena koju je navedene godine nosila na dodjeli londonske nagrade BAFTA, a u odnosu na izdanje viđeno prije četiri godine, spomenutu haljinu glumica je odlučila transformirati u statement top upraviši ga s crnim hlačama, a poput brojih kreacija i ovo izdanje će biti ponuđeno na aukciji.

Iako si zvijezde svjetskog kalibra poput Cate Blanchett gotovo nikad neće priuštiti nošenje već viđenih kreacija na crvenom tepihu, australska glumica odlučna je u namjeri zanemarivanja ove modne prakse koju je počela prakticirati puno prije ovogodišnjeg izdanja venecijanske Mostre.

Godine 2018. na filmskom festivalu u Cannesu čijim je žirijem predsjedala Cate je nanovo prošetala u haljini Armani Privé s dodjele Zlatnih globusa održanih 2014. godine, Cate je na crvenom tepihu festivala u Cannesu odlučila ponoviti kako bi iskazala podršku Green Carpet Challengeu (GCC) - održivoj modnoj inicijativi filmske producentice Livie Firth.

Isto je nekoliko mjeseci kasnije učinila na glamuroznoj dodjeli nagrada Life Achievement u New Yorku, osvanuvši u haljini dužine midi i s prozirnom majicom ukrašenom uzorkom tetovaža s potpiso brenda Aouadi Paris, u kojoj se 2015. godine imala priliku ugledati na 53. izdanju New York Film Festivala gdje je u društvu kolegice Rooney Mare promovirala film 'Carol'.