DOBAR POSAO

Zbog Facebooka Bono Vox postaje najbogatiji roker na svijetu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2012 20:21
  • Objavljeno 18.05.2012 u 20:21
Bono Vox

Bono Vox

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Aton Pak/Press Association/PIXSELL

Bono, pjevač irske skupine U2, ruski mangat Jurij Milener ili Dustin Moskovitz, nekada cimer osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, imaju milijarde razloga veseliti se početku trgovanja dionicama popularne društvene mreže

Uz druge prijatelje iz prvih dana Facebooka i one koji su zgrabili svoj dionički paket, svi će oni zaraditi uvrštenjem Facebookovih dionica u kotaciju burze Nasdaq, bilo da ih odluče odmah prodati, bilo da s odgodom kapitaliziraju golem interes za dionice kojih bi vrijednost trebala skočiti u petak pri početnoj javnoj ponudi.

Kompanija koju je prije osam godina Zuckerberg osnovao u svojoj sobi na Harvardu povećat će broj ponuđenih dionica za oko 85 milijuna, što znači da će se u petak na tržištu naći oko 422 milijuna dionica po cijeni od 38 dolara. Time se Facebookova tržišna vrijednost penje na 104 milijarde dolara, daleko iznad Googleove 23 milijarde dolara pri uvrštenju na burzu 2004.

Facebook će prodati manjinski paket za 6,84 milijarde dolara, a 57 posto prodaju sadašnji dioničari.

Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg trebao bi zadržati 18,4 posto kapitala, a prodat će dionica u vrijednosti 1,5 milijarde dolara samo da platiti porez na tu operaciju.

Drugi najveći dioničar grupe je burzovni mešetar James Breyer iz fonda Accel Partners, koja prodaje nešto više od 49 milijuna dionica za 1,86 milijarda dolara.

Bono Vox, koji je povezan s fondom Elevation Partner, posjeduje oko 1,5 posto društvene mreže. Taj fond prodaje 4,62 milijuna dionica za 175,6 milijuna dolara. Tako se očekuje da će se Bono Vox obogatiti za nevjerojatnijih milijardu dolara. Time će frontmen grupe 'U2' postati najbogatiji roker na svijetu, a svojim bogatstvom će preteći i sir Paul McCartneyja, koji do sada glasio za najbogatijeg rokera na svijetu. Bono je u Facebook uložio još 2009. godine, kada je dionice platio 90 milijuna dolara.

Kako piše NME, Bono će tako dionicama u vrijednosti preko 1,5 milijarde dolara daleko iza sebe ostaviti sir Paul McCartneya čije se bogatstvo procjenjuje na 'samo' milijardu dolara.

Informatički div Microsoft uložio je 240 milijuna dolara 2007, za 1,6 posto Facebooka, što mu danas vrijedi 1,25 milijarde dolara. Prodat će u vrijednosti 249 milijuna dolara, a zadržati 26,2 milijuna dionica.

Fond ruskog bogataša Milnera prodaje 45,7 milijuna dionica za 1,7 milijarde dolara.

Osim Zuckerberga Facebookom su se obogatila i tri suosnivača: Eduardo Saverin, Chris Hughes i Dustin Moskovitz. Saverin, koji je brazilskog porijekla, nastanio se u Singapuru i odbio američko državljanstvo kako bi platio manji porez, što je razljutilo Washington koji sada priprema fiskalni zakon kako bi spriječio takve scenarije u budućnosti.

I drugi Facebookovci iz prvih dana društvene mreže trljaju ruke. Umjetnik David Choe, koji je primio dionice umjesto plaće za freske kojima je oslikao prve Facebookove urede u Palo Altu, danas se raduje.

Čak i Zuckerbergovi protivnici, braća Tyler i Cameron Winklevoss i njihov kolega Divya Narendra, koji optužuju osnivača za krađu ideje, postali su milijunaši jer su dionicama obeštećeni u sudskoj tužbi.

Facebook ima više od 900 milijuna aktivnih korisnika, od kojih se više od polovica njih priključuje na mrežu barem jednom godišnje. Da je Facebook država, bila bi treća najmnogoljudnija na svijetu, iza Kine i Indije. Krajem ožujka za Facebook je radilo 3.539 zaposlenika, a grupa planira uposliti još tisuće njih ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!