REVIJA FILMSKE MLADEŽI I FESTIVAL

Završio 5. Four River Film Festival u Karlovcu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.09.2012 13:07
  • Objavljeno 17.09.2012 u 13:07
filmska revija

filmska revija

Izvor: Promo fotografije / Autor: HFS

Kemijsko-filmski pokusi su završeni, nagrade su podijeljene, a 18. filmska revija mladeži & 6. Four River Film Festival čekaju nas najesen u Karlovcu

Dan 15. rujna na kalendaru je označio kraj filmskom kemijanju i kraj 17. Filmske revije mladeži i jubilarnom 5. Four River Film Festivalu, no brojka od 5.000 posjetitelja ovom završetku dala je hepiend.

U subotu, 15. rujnazavršila je Revija i Festival koji su počeli jutarnjom projekcijom Filmskog 5+ uz Dukatino, u kinu Edison gdje su najmlađi imali priliku pogledati zadnje festivalsko prikazivanje Andersenovih bajki. U svijet mašte zakoračili su uz 'Princezu na zrnu graška', 'Jelu', 'Cvijeće male Ide' i 'Svinjara'.

Za to su vrijeme u Knjižnici za mlade srednjoškolci predstavljali srednjoškolcima i to Europski festival nezavisnog filma, sa sjedištem u Parizu, koji iz godine u godinu nastoji otkriti i predstaviti najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta te Ekološki Filmski Festival Barents, pokrenut ove godine, s ciljem širenja ekološke osviještenosti. Nakon upoznavanja sličnih filmskih manifestacija u Knjižnici za mladi filmaši su u 12 i 30 sati preselili u GK Zorin dom kako bih sudjelovali na tribini o tome treba li filmove u kinima označiti predikatima s obzirom na sadržaj. Tijekom rasprave u kojoj su sudjelovali Dario Lonjak i Ivan Kelava čije smo filmove imali priliku vidjeti proteklih večeri, Sanja Aničić, redateljica HRT-ove emisije 'Kokice', Jura Troje, član selekcijske komisije te tročlani natjecateljski žiri, David Whitt, Aleksandra Szymanska i Dana Budisavljević uz moderatora Boška Piculu, također člana selekcijske komisije, sudionici su zaključili da je ova sveprisutna tema neiscrpan izvor rasprava, a pobjedu je odnijela afirmacijska grupa. Na sadržaj filmova koji su bili uključeni u natjecateljski program osvrnula se članica žirija, producentica Dana Budisavljević: 'Nismo niti u jednom času komentirali da je u natjecateljskim filmovima bilo nešto neprikladno, samo smo primijetili da je bilo jako puno depresivnih tema, kao što je gubitak roditelja', dok je redateljica emisije 'Kokice' Sanja Aničić naglasila funkciju predikatizacije: 'Da predikatizacija za pomoć roditeljima, kao neko savjetodavno tijelo, ali ne kao cenzura.'

Debata se polako približavala svima najvažnijem trenutku - dodjeli nagrada i svečanom zatvaranju 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala.

Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila treću godinu zaredom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade. Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Katarina, Filip i Sara odlučio je dodijeliti Žutu zastavu filmu 'Miro, ti to možeš' video grupe Doma učenika srednjih škola Bjelovar.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 17. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Somnambul, samostalnog autora Matea Kovača iz Orahovice, najbolji dokumentarni film 'Po kinu se grad poznaje', domaćina Kinokluba Karlovac, najbolji igrani film 'Red Handed', samostalnog autora Bruna Mustića iz Splita, a FKVF Zaprešić je s filmom 100 posto jabuka kući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

U sklopu 5. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Freya, Station Nexta iz Danske, animiranom filmu iz Belgije Rez, videoskupine Making Movies Jekini te Libanonki Jude Chehab za najbolji dokumentarni film Iza šatora. S obzirom na širok izbor i težak odabir, žiri je uz Freyu nagradio i film Korisnička podrška Ted Beard! Productionsa iz Irske. U kategoriji dokumentarnog filma napravljene su iznimke pa je uz film mlade Libanonke nagrada otišla u ruke Screenagersa iz Njemačke za film Dom je negdje drugdje Mlad koliko i jučer, u suradnji Velike Britanije i Latvije odnosno Mareksa Kolatsa i Dane Jasinkevice iz Eletric December Watersheda, pobijedio je u konkurenciji filmova slobodnog stila.

Publika je ove godine imala isti ukus kao i žiri te nagradila Libanonku Jude za dokumentarni film Iza šatora, a Grand Prix ove godine odlazi u ruke Belgijancima iz Making Movies Jekina za film Elton i Elza

Kemijske supstance su reagirale i odvele do kraja 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala. Unatoč hladnom i kišnom vremenu zadržala se dobra atmosfera i još jednom oživjelo oronulo kino Edison koje je na trenutak zabljesnulo filmskim žarom.

Četiri dana zaredom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano šezdeset i sedam filmova iz cijelog svijeta. Večeri su po izmijenjenom programu provodili u GK Zorin dom uz projekcije filmskog programa Nekad laureati Revije, a danas? na kojima su se predstavila dva filmaša u usponu, studenti režije i produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - Dario Lonjak i Ivan Kelava. Svojim su uracima mladim filmašima probudili nadu da film u Hrvatskoj nije marginaliziran kao što se to ponekad čini.

Karlovac se još jednom pozdravlja od Revije i Festivala. Pred organizatorima je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 18. Filmske revije mladeži & 6. Four River Film Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2013. trajati do 11. do 14. rujna. Osim toga, iduće godine u Karlovcu nas čeka i Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih

Kemijski pribor je spremljen, nagrade su podijeljene, ostvarena je i 'kemija' između filma i 5.000 posjetitelja, a gosti su unatoč opasnim 'kemijsko-filmskim reaktantima' sigurno ispraćeni!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi