A MUŠKARCE NE

Zašto žene tako često muči napuhnutost?

10.10.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Muškarci misle da žene pretjeruju kada se žale na napuhnut trbuh, ali sada je i znanost dokazala da su ti problemi prilično realni

Mnoge žene diljem svijeta žale se na čestu napuhnutost. Neki su možda mislili da je riječ o pretjerivanju, ali američki znanstvenici su dokazali da žene uistinu češće pate od napuhnutosti nego muškarci.

Česta napuhnutost uočena kod žena rezultat je dužih crijeva. Žene, kako pojašnjavaju znanstvenici, imaju oko 10 centimetara duže debelo crijevo od muškaraca. 'I upravo zbog te dužine u crijevima žena ima više preokreta i zbivanja pa to uzrokuje napuhnutost, a nerijetko i zatvor', pojasnila je gastroentereloginja, dr. Robynne Chutkan za The Atlantic.

Na kretanja u crijevima žena utječu i hormoni, što znači da intenzitet napuhnutosti u dobroj mjeri ovisi i o menstrualnom ciklusu. Mnoge žene su nekoliko dana uoči menstruacije iznimno napuhnute, što može biti jako bolno.

Dobra je vijest to da se situacija može popraviti odabirom prave hrane, ali i redovitom tjelovježbom. Hrana treba obilovati žitaricama, mahunarkama te voćem i povrćem, a najbolje je da se uvodi postupno. Dobro je izbjegavati i mliječne proizvode, prerađene mesne proizvode te bijeli šećer.