NEOČEKIVANI RAZLOZI

Zašto žene sve rjeđe mijenjaju prezime nakon udaje?

04.10.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Razmišljate o uzimanju muževog prezimena nakon udaje? U današnjem digitalnom dobu to je već poprilično komplicirano, od Gmaila, Facebooka, Twittera pa sve do Instagrama - online promjena prezimena nakon braka postala je i više no složena

Tradicionalno se dugo smatralo da mladenka nakon udaje preuzima muževo prezime, a i u današnjem digitalnom dobu to znači da treba promijeniti znatno više od vozačke dozvole i putovnice, piše Daily Mail. Današnje žene osim promjene prezimena u dokumentima trebaju odlučiti hoće li isto to učiniti i na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Gmailu.

Dok se neka korisnička imena, poput onih na Facebooku i Twitteru, jednostavno promijene, platforme poput Gmaila zahtijevaju ipak malo više informatičkog znanja. Doista, i dok Gmail omogućuje korisnicima da promijene profil imena vrlo lako, za ažuriranje aktualne e-mail adrese potrebno je otvoriti novi account i nalinkati ga na stari, a za taj proces, da bi proradio, ponekad je potrebno nekoliko dana.

Štoviše, neke žene, da bi ubrzale cijeli taj proces jer im je mail neophodan, nerijetko otvaraju nove e-mail adrese s novim prezimenom i prije same udaje, za svaki slučaj, ako ih dečko zaprosi, piše Daily Mail. Anonimna mladenka koja nije željela otkriti svoj identitet za The Atlantic rekla je kako je promjena prezimena na Facebooku bila vrlo lagana, no Pinterest i Etsy su sasvim druga priča.

Promjena prezimena postalo je vrlo važno pitanje u današnjim modernim vremenima, da se nerijetko događa situacija u kojoj se cijela tvrtka angažira u pomaganju ženama u tim digitalnim promjenama. Proces ažuriranja prezimena ponekad je toliko složen da se velik broj žena sve češće odlučuje zadržati djevojačko prezime barem na društvenim mrežama i e-mailu, iako su na dokumentima službeno promijenile ime.