ZA MLADE I STARE

Zašto su radionice korisne?

28.09.2012 u 21:28

Bionic
Reading

Razmjena znanja i iskustava je motiv, a radionice najčešće pokreću udruge. Djeca u radionicama imaju priliku kvalitetno provesti vrijeme.Treća dob nije prepreka za nova znanja, a besplatne radionice su hit

Spojiti ugodno s korisnim, družiti se i učiti nove vještine, upoznavati nove ljude, ali i riješiti probleme u kriznim situacijama – misao je vodilja većine polaznika radionica koje se sve češće organiziraju, i to na volonterskoj osnovi, u sklopu brojnih udruga. Radionice, koje uključuju edukacije, ali i razgovore te praktični rad, popularne su među ljudima svih dobi, a ima i onih, poput radionice za potporu djece iz obitelji koje se razvode, u kojima može sudjelovati više članova iste obitelji.

Tako Društvo za psihološku pomoć organizira program Pinklec kojemu je cilj prevencija psihičkih teškoća kod djece iz obitelji koje prolaze kroz rastavu braka te im pružiti psihosocijalnu pomoć u prilagodbi na novonastale životne okolnosti. Ekološko osvještavanje isprepleteno s razvojem kreativnosti i nastojanjem da djeca kvalitetno provedu vrijeme osmišljena je u Poreču, u sklopu rada društva Naša djeca.

Aleksandra Vinkerlić, prof. likovne kulture, radionicu pod nazivom 'Mašta može svašta' osmislila je kao mjesto na kojem će poticati kreativnost i individualni likovni izraz djece u dobi od pet do 15 godina, osposobiti ih za grupni rad i iskustvo dijeljenja i suradnje. 'Koristit ćemo krilaticu 'Otpad nije smeće' te staklo, papir, PVC... koristiti kao likovni materijal. Nastojat ćemo u djeci poticati duh racionalnog i ekonomičnog korištenja resursa uz igru i učenje', objašnjava prof. Vinkerlić.

Radionice za odrasle, a ima i onih besplatnih, počele su se otvarati prije šest godina, a među najposjećenijima su bile one Hrvatske udruge banaka 'Kako uskladiti primanja i troškove'.

Pohađalo ih je više od 1.600 građana. Specijalizirane radionice, poput onih o novim zakonima, organizira Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te Agencije za javno-privatno partnerstvo, koja će besplatno educirati o novim modelima javno-privatnog partnerstva.

Informatičko opismenjivanje uvijek je dobar povod za održavanje radionica, posebno onih prilagođenih građanima treće životne dobi koji se organizira po mjesnim odborima. 'Internet sam otkrio u šezdesetima, i to na besplatnoj radionici za umirovljenike. To je promijenilo moje poglede na informacije i sad surfam, razgovaram s unucima videopozivima, dopisujem se', ispričao nam je umirovljenik s Trešnjevke, koji je tečaj završio prošle godine.