POGUBNE ZA SRCE

Zašto su lijepe žene loše za muško zdravlje?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.05.2010 11:19
  • Objavljeno 03.05.2010 u 11:19
lijepa žena

lijepa žena

Izvor: Corbis / Autor: Serge Krouglikoff

Lijepe žene mogu biti pogubne za zdravlje muškaraca, tvrde španjolski znanstvenici. Naime, samo pet minuta provedenih nasamo s atraktivnom pripadnicom ljepšeg spola povećava im razinu hormona stresa, kortizola

Razina hormona stresa još više se povećava kod muškaraca koji vjeruju da je privlačna žena u čijem su društvu izvan njihove lige, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Valenciji.

Znanstvenici su testirali 84 muškarca koji u sjedili u sobi i rješavali sudoku, a pridružilo im se još dvoje ljudi, muškarac i žena. Kad je žena napustila sobu, razina stresa ispitanika nije se povećala. No kad je  muškarac napustio sobu, razina kortizola odmah im je porasla.

'U ovom istraživanju došli smo do zaključka da prisutnost privlačne žene može pobuditi nadu kod većine muškarca da ima šanse da se nešto dogodi među njima. Dok neki muškarci izbjegavaju lijepe žene jer misle da su izvan njihove lige, većina će ipak reagirati na njih povećanim lučenjem hormona stresa. Razina kortizola se odmah povećala kod muškaraca nakon što su proveli samo pet minuta  nasamo s lijepom ženom', zaključili su znanstvenici.

Tijelo proizvodi kortizol kad se nalazi pod fizičkim ili psihičkim stresom, a povezan je sa srčanim bolestima. Ipak, on može imati i pozitivan efekt u malim dozama jer povećava budnost i blagotvorno djeluje na organizam, no ukoliko je njegova razina kronično povećana, može pogoršati neka medicinska stanja, u prvom redu bolesti srca, dijabetes i impotenciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi