EX-SEKS

Zašto seks s bivšim nije tako loša ideja?

06.08.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Znamo da se moramo držati podalje od kreveta svojih bivših pod svaku cijenu i znamo da se tamo nakon prekida ne može dogoditi ništa dobro za naše mentalno zdravlje. Ovu staru mudrost demantiraju rezultati novog istraživanja koji pokazuju da 'ex-seks' u nekim slučajevima ne mora voditi u katastrofu, nego može pomoći da zatvorimo poglavlje

Razvedeni partneri koji su kliznuli natrag u bračni krevet s bivšima zapravo su time smanjili psihološki stres uzrokovan prekidom, tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Social and Clinical Psychology, prenosi Daily Mail.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni ispitivali su grupu od 137 nedavno razvedenih osoba propitujući koliko su seksualnih odnosa imali nakon prekida. Većina ispitanika (82,5 posto) ostala je u kontaktu sa svojim bivšim partnerom, a gotovo jedna petina (21,9 posto) imala je s bivšim ili bivšom spolni odnos.

Partneri koji nisu prihvatili prekid ocijenili su kako su im intimni susreti zapravo pomogli ublažiti bol zbog razvoda

U međuvremenu, partneri koji su prihvatili prekid izjavili su da seks nije napravio nikakvu razliku, što ukazuje da seks s bivšim ne mora biti sasvim emocionalno štetan kao što se ranije vjerovalo te da ex-seks ima prednosti kod onih koji nisu u potpunosti zaključili vezu.

Psiholozi vjeruju da nas prekid ostavlja s prazninom neispunjenih potreba te da seks s bivšim daje određeni osjećaj sigurnosti ili barem djelomično ispunjenje tih potreba.

U anketi koju je nedavno objavila tvrtka za seksi pomagala Lovehoney pokazalo se da se više žena nego muškaraca sa sjetom sjeća prošlih veza te da priznaju da su imali bolji seks s bivšim nego s trenutnim partnerom.

Seksualna terapeutkinja Tracey Cox objašnjava kako sindrom 'zelenije trave' nije nov. Cox smatra da mnoge žene imaju korist od seksa s bivšim jer time na svojevrstan način zaključuju odnos.

'Ponekad se moramo vratiti da bismo krenuli naprijed, a ponovni seksualni odnos može pomoći da vidimo kako smo odnos možda idealizirali ili da shvatimo da nas puno manje boli nego što smo se uvjeravali. Postoji osjećaj zatvaranja stranice knjige koji svakako može biti od pomoći.'

Ipak, Cox upozorava žene na oprez prije skakanja u krevet s bivšim. 'Još uvijek mislim da je dobro izbjegavati seks s bivšim ako je uključeno puno emocija. Ako partner kojeg ste jako voljeli šalje poruku da je zainteresiran za seks s vama, to može biti poruka lažne nade.'

'On se možda samo želi prisjetiti seksa, a vi se nadate da će seksualna iskra ponovno zapaliti ljubavni plamen. Ako ulazite u ex-seks, budite sigurni da znate što to predstavlja drugoj osobi.'