MODERNE VEZE

Zašto se parovi sve rjeđe odlučuju na brak?

11.04.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Nova studija pokazala je kako izvanbračne zajednice često traju dulje od braka te postaju sve češća pojava

Prema rezultatima nove studije, izvanbračni život s partnerom praktički je preduvjet za kasniji odlazak pred oltar. Istraživanje je također pokazalo kako je veća vjerojatnost da mlađe žene žive sa svojim izvanbračnim partnerom nego sa suprugom ili pak same, piše Los Angeles Times. Znanstvenici ističu da se ta značajna promjena bilježi u posljednjih 20 godina.

U studiji, koju je objavio Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), korišteni su podaci prikupljeni telefonskim anketiranjem 12.279 žena između 2006. i 2010. godine. Žene koje su sudjelovale u istraživanju bile su u dobi od 15 do 44 godine. U istraživanju su sudjelovali i muškarci, no studija je bila prvenstveno usmjerena na žene. Neki od najvažnijih zaključaka studije su:

Četrdeset i osam posto ispitanih žena izjavilo je da nisu u braku te da žive u izvanbračnoj zajednici, a 1995. godine svega 34 posto žena izjavilo je isto.

Velik broj žena ostao je u drugome stanju u izvanbračnoj zajednici. Gotovo 20 posto žena u izvanbračnoj zajednici ostalo je u drugome stanju prve godine zajedničkog izvanbračnog života.

Porast izvanbračnog suživota poprilično je univerzalan. CDC je otkrio da su žene diljem svijeta, bez obzira na nacionalnost, sklone živjeti s partnerom prije braka, a jedina su iznimka žene u Aziji.

Visokoobrazovane žene rjeđe se upuštaju u zajednički život prije braka. Samo 47 posto žena s diplomom izjavilo je da žive u izvanbračnoj zajednici, dok je to isto izjavilo 70 posto žena nižeg stupnja obrazovanja.

Izvanbračni život u velikom broju slučajeva priprema je i odskočna daska za brak. Tako je istraživanje pokazalo da 40 posto izvanbračnih zajednica rezultira brakom u roku tri godine, 32 posto parova i nakon tri godine nastavlja s izvanbračnim životom, a 27 posto parova okončalo je prekidom svoju izvanbračnu zajednicu.

Čini se kako rezultati ovog istraživanja podržavaju vezu između socioekonomije i averzije prema braku. Studija objavljena u prosincu 2011. godine, koju su proveli Sveučilište Cornell te Sveučilište u Centralnoj Oklahomi, pokazalo je kako se žene s manjim prihodima rjeđe odlučuju na brak te imaju manju želju za njim.

No dok se neki na izvanbračni život odlučuju zbog straha ili zbog averzije prema braku, drugi brak jednostavno ne smatraju nužnim korakom u ljubavnoj vezi, piše Huffington Post