LAŽNI MIT

Zašto savršeni partner ne postoji?

  • Autor: Insideout.hr
  • Zadnja izmjena 14.09.2012 10:46
  • Objavljeno 14.09.2012 u 10:46
muškarac žena plaža ljubav seks

muškarac žena plaža ljubav seks

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Većina nas je bila ili je još uvijek u potrazi za svojom srodnom dušom. To su ljudi koji nam savršeno odgovaraju. Razmišljaju i ponašaju se poput nas te nema nikakve potrebe za raspravom ni oko čega. Ne znamo znate li, ali ovo je mit. Takva osoba ne postoji i kad biste ju nekako, negdje, slučajno i pronašli, život bi vam bio vrlo dosadan

Rasprave i nesuglasice potiču napredak
Kao što je već rečeno, život bez rasprava i nesuglasica s vašim partnerom bio bi vam dosadan i bez izazova. Zapravo su različitosti među partnerima poželjne. Naravno, te razlike ne bi trebale biti unutar nekih krucijalnih područja koja ne podliježu kompromisu. No u svakodnevnom životu razlike među partnerima se međusobno nadopunjuju. Kada ne podrazumijevate da vaš partner misli i očekuje isto što i vi, možete doživjeti prosvjetljenje novih ideja i mogućnosti.

Uz vaš pogled na svijet, imate pristup drugačijem pogledu koji širi vaše horizonte. Potiče vas na osobni rast i razvoj. Možete naučiti da se neke stvari mogu raditi na drugačiji način i da je taj način efikasniji. Ako ste otvoreni za nova iskustva i smatrate svog partnera kompetentnom i sposobnom osobom, život s razlikama i nesuglasicama može vam uvelike pomoći u razvoju vaše veze, ali i vas kao ličnosti.

Savjeti za dobru raspravu
Postoje neka pravila koja je nužno slijediti kako se rasprava ne bi pretvorila u uzaludnu i bezizlaznu svađu. Potrebno je slušati partnera i imati otvoren um. Slušati ne znači čuti što druga osoba govori. Slušati znači da kad partner priča, vi ga ne prekidate, ne razmišljate što ćete mu odgovoriti, ne pretpostavljate što želi reći. Slušate partnera što priča i promišljate o tome otvorenog uma. Zaista si pokušavate predočiti kako vaš partner vidi stvari i kako bi vama bilo da prihvatite to što priča. Što vam odgovara, a što ne? I, vrlo važno, zašto vam ne odgovara partnerov prijedlog ili zahtjev? Imate li za to relevantan razlog ili ste zatvorenog uma i vozite po starim navikama?

Nemojte uzrok nesuglasica pripisivati karakteru partnera i onda kritizirati taj karakter. Također, nemojte odgovornost za neki događaj stavljati u potpunosti na partnera. Različitih ste karaktera i to je normalno. Tko može reći koji je karakter bolji od kojega. To će vas samo odvesti u svađu. Međusobno optuživanje i prebacivanje odgovornosti na jednu osobu još će više zahuktati strasti. U raspravama nije dobro da se nekoga krivi i optužuje, ljuti i kritizira. Potrebno je zajednički i argumentirano ići prema kompromisnom rješenju. Kompromis nije uvijek naći se na pola puta, nego i prihvatiti nešto uz određena očekivanja od druge stane.

Kad rasprava dolazi do usijanja, ostavite jedno drugome prostora da se smirite. U stanju velike emocionalne pobuđenosti rasprava će postati svađa i nećete doći do zajedničkog rješenja. A može se i dogoditi da se izreknu riječi koje se ne misli, i to vrlo glasno i vrlo uvredljivo. Posljedice toga uglavnom su jako loše i takve situacije treba na vrijeme spriječiti. Dakle, uzmite si predah i dopustite isto partneru.

Skroz je u redu ako nitko ne 'pobijedi' u raspravi. Pokušajte razumjeti partnera i njegove potrebe i zahtjeve. Ako se ne možete dogovoriti za jedinstveno rješenje problema, probajte napraviti male promjene sa svake strane i za početak se zadovoljiti time. Kad prođe neko vrijeme možda ćete naći bolje rješenje ili ćete shvatiti da vam je dobro i ovako. Sve u svemu, ne forsirajte situaciju, učite se toleranciji na neizvjesnost. Ta vještina će vam pomoći u mnogim budućim situacijama, pogotovo ako imate ili planirate imati djecu.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Upravo rasprave i nesuglasice vezu čine zanimljivom
Vječno pitanje novca
Novac je česta tema unutra odnosa, čak i kada ga ima dovoljno za sve potrebe. Često je stav da osoba koja više zarađuje i brine oko trošenja tog novca. No to može stvarati velik problem drugoj osobi u vezi. Potrebno je razgovarati o svojim stavovima, navikama i očekivanjima vezanim za novac i njegovo trošenje. Važno je dogovoriti pravila oko trošenja novca i računima u bankama koja su odgovarajuća za oboje. Imati zajednički račun može biti korisno i stvoriti osjećaj zajedništva. No moguće je i da se izgubi osjećaj autonomije koji je itekako važan i potreban. Ideja da postoji zajednički račun, ali i da svatko ima neki svoj privatni račun je dobra i funkcionalna. Pogotovo što partner ne mora znati koliko ste potrošili na njegov poklon za rođendan. Također, ako netko zarađuje više, može više stavljati na taj zajednički račun. U slučaju da zarađuje samo jedan partner, može drugome otvoriti njegov poseban račun kako ovaj ne bi imao osjećaj da za sve mora pitati partnera kao nekad roditelje.

A kućanski poslovi?
Oko dogovora vezanih za kućanske poslove važne su dvije stvari. Kolika su čija očekivanja vezana za čistoću i tko što više voli ili manje ne voli raditi. Naime, česte su svađe oko toga da partner nije zadovoljio kriterije u čišćenju drugog partnera. To je potpuno gubljenje vremena i više govori o nerealnim zahtjevima za čistoćom nego o nesposobnosti partnera da dobro počisti. Potrebno je razgovarati o tome što se očekuje da se radi na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi i dogovoriti svojevrsni standard čistoće i urednosti doma. Očekivanja će biti različita, no to je prostor za dogovor. Nađite kome koji posao bolje leži i neka ta osoba bude zadužena za taj posao u potpunosti. Time ćete izbjeći opominjanje da se nešto učini, kritiziranje kako je što napravljeno i jasno će se vidjeti tko zabušava.

Kad imate dogovore oko svakodnevnih sitnica zajedničkog života koje se u svađi pretvaraju u krucijalne stvari, život vam postaje puno lakši. Uvijek možete uvesti neku kaznu za neizvršen zadatak. A i pomirbeni seks ima svoju čar. Svakako vam neće biti dosadno uz izazove međusobnih različitosti, a imat ćete i priliku zajedno napredovati.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju InsideOut.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi