IZBJEGAVANJE SVAĐE

Zašto rečenica 'Da, draga' jednostavno ne pali?

01.07.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Muškarci se nerijetko, u želji da izbjegnu sukob i svađu s partnericom, posluže rečenicom 'Da, draga', no znanstvenici su u novoj studiji došli do zaključka da takvo jednostavno slaganje s partneričinim razmišljanjem u želji da se izbjegne sukob jednostavno ne pali

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni ocijenili su komunikacijske vještine 44 heteroseksualna para fokusirajući se na različitosti između spolova, piše Daily Mail. Zaključili su kako žene smatraju da su pomirljive reakcije njihovih partnera, kao što je 'magična rečenice' 'Da, draga' ili pak 'Hm, da, da, može', zapravo neiskrene te da ustvari pogoršavaju cijelu situaciju.

Studija koje je provedena tijekom 2011. godine te je nosila naziv 'Creative Conflict Resolutions' obuhvatila je 900 muškaraca i pokazala je da muškarci vrlo često jednostavno kažu 'Da, draga' kako bi izbjegli sukob u vezi te umirili partnericu.

Neil Warner, koji je vodio istraživanje, kaže kako je ta neiskrenost te pasivno agresivno ponašanje zapravo vrlo zbunjujuće.

'Partner pasivno-agresive osobe može provesti 20 do 30 najboljih godina svoga života pokušavajući dešifrirati zbunjujuću dvostruku poruku. U međuvremenu, dok ju pokušava dešifrirati, partner koji je nevin može biti optužen da je lud, agresivan i pretjerano zahtijeva', kaže Neil Warner.

S time se slažu i znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni ističući kako će žene, koje takav naizgled pomirljivi stav njihovih partnera neće nimalo zavarati, nastaviti prigovarati sve dok se se ne postigne obostrano zadovoljavajuće rješenje. Znanstvenici napominju i kako je suradnja neprocjenjivo važan segment uspješne i stabilne veze, literatura socijalne psihologije pokazuje kako žene općenito imaju veću tendenciju da surađuju, dok muškarci najčešće traže način kojim bi izbjegli konflikt.