NAJČEŠĆE ZAMKE

Zašto nije dobro živjeti zajedno prije braka?

11.06.2012 u 12:59

Bionic
Reading

Nakon godina života u zajedničkom domaćinstvu parovi samo nerijetko skliznu u brak očekujući da će nekom čarolijom svi problemi nestati. Tada pravi problemi počinju, a izlaz je često razvod

Zajednički život prije braka postao je norma u modernom društvu. Od 2001. godine broj parova koji žive zajedno prije braka u Velikoj Britaniji drastično se povećao, a čak 80 posto parova želi živjeti zajedno prije vjenčanja, piše Daily Mail.

Nije teško vidjeti zašto je zajednički život tako popularan.

Dijeljenje troškova u vrijeme krize čini se pametnom odlukom, jer koliko nas si zapravo može priuštiti da sami plaćamo najamninu za stan, kredit i režije? Osim toga, postalo je općeprihvaćeno da je pametno 'testirati' zajedničku vezu živeći zajedno prije braka kako bismo provjerili možemo li podnositi suživot s partnerom: jutarnji zadah, pranje rublja, sve one dosadne navike… Ne čude rezultati američkog istraživanja iz 2001. koje je utvrdilo da oko dvije trećine dvadesetogodišnjaka vjeruje da je zajednički život prije braka dobar način da se izbjegne razvod.

Međutim, psiholozi tvrde da to ne mora biti tako. Nekoliko je recentnih istraživanja pokazalo da će se parovi koji žive zajedno prije braka vjerojatnije razvesti nakon što se vjenčaju. Također se pokazalo da parovi koji su živjeli zajedno prije braka imaju nižu razinu zadovoljstva u brakuŠto je, dakle, krivo?

Psiholozi tvrde da dio problema proizlazi iz činjenice da muškarci i žene često započinju zajednički život iz različitih razloga. 'Žene pristaju na zajednički život jer vjeruju da će ih to dovesti do braka. Ali one i dalje žele da ih muškarac zaprosi i kaže kako će se skrbiti za njih', objašnjava klinička psihologinja dr. Helen Nightingale. Za muškarce je zajednički život način da donošenje ključne odluke odgode, jer nisu sigurni što zapravo žele. Kasnije pristaju na brak, ali nerijetko samo iz lijenosti.

Studija objavljena u časopisu Journal of Family Psychology otkrila je da je 19 posto parova koji su živjeli zajedno prije vjenčanja završilo razvodom, u usporedbi s 12 posto parova koji su osnovali zajedničko domaćinstvo nakon vjenčanja. Voditeljica istraživanja Galena Rhoades sa Sveučilišta u Denveru objašnjava kako neki parovi koji žive u zajedničkom domaćinstvu skliznu u brak samo zato što već zajedno žive

Ukratko, ljudi koji žive zajedno češće samo 'upadnu' u brak, umjesto da aktivno odaberu tu vrstu zajednice.

Klinička psihologinja Janice Hiller primjećuje posljedice tog nesporazuma u svakodnevnoj praksi. 'Vidim da mnogi mladi parovi koji su zajedno već četiri ili pet godina nailaze na poteškoće. No umjesto da se upitaju jesu li njihovi problemi znak da nešto nije u redu, oni se vjenčaju u nadi da će jednim potezom čarobnog štapića sve odjednom u braku postati bolje. Problem je u tome što su stanarsko pravo, kredit, troškovi života koji se dijele ili skrbništvo nad kućnim ljubimcem, pa čak i želja da imaju djecu jako loši razlozi za brak.'

'Trebali biste pristati na brak samo zato jer želite provesti ostatak svog života s tom osobom. Ta odluka ne bi trebala imati nikakve veze s financijama i praktičnošću', kaže bračna savjetnica i autorica knjige 'Doktor za razvod' Francine Kay. 'Ovo je doba u kojem ne postoji pritisak društva da se vjenčate i u brak ne morate ulaziti zbog društvenih normi, pa je vrlo neodgovorno uletjeti u brak samo zato što je to praktično. To od braka čini farsu, a on bi trebao biti izraz krajnje predanosti', kaže Kay.

'Muškarci često kažu kako su im žene dopuštale da izlaze i da se bave svojim stvarima dok su bili u vezi, ali da su nakon vjenčanja iznenada postale zahtjevne. A od žena čujem da su muškarci neodgovorni i žele nastaviti sa životom kao da se ništa nije promijenilo, čak i kad dođu djeca. Ponašanje koje je podnošljivo tijekom vanbračne zajednice odjednom postaje nepodnošljivo jer shvaćate da ćete se s tim morati nositi ostatak svog života', tumači odvjetnica Vanessa Lloyd Platt.

Ipak, ne živite li u zajedničkom domaćinstvu prije braka, ne znači da će vam u bračnoj zajednici biti lakše. To samo znači da se parovi koji su zajednički život već isprobali moraju više truditi da im brak uspije.