UZALUD VAM TRUD

Zašto nećete smršavjeti ako brojite kalorije?

21.08.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Znanstvenici upozoravaju da brojanje kalorija neće puno utjecati na mršavljenje jer svaka osoba drugačije probavlja hranu, a deklaracije nose zastarjele informacije

Osim što nam brojanje kalorija ne pomaže jer naša tijela različito funkcioniraju, znanstvenici kažu da dobar dio deklaracija ima zastarjele i netočne podatke.

Studija je otkrila da je tako na vrećici badema napisano da ima 129 kalorija, a ona zapravo ima 170 kalorija. Jednako tako, vrlo često je broj kalorija puno niži od pravog stanja na pakiranjima obrađene hrane koja sadrži šećere poput kutija žitarica s voćem i slično.

U istraživanju su miševi hranjeni sirovim krumpirom smršavjeli četiri grama, a kada su ih hranili kuhanom hranom, dobili su na kilaži.

Čak i kada je hrana pripremljena na pravilan način, piše Daily Mail, drugačije će utjecati na svakog pojedinca jer ovisi kako će je probaviti. To je pak povezano s tipovima bakterija koje imamo u crijevima. Tako pretile osobe mogu imati obilje bakterija koje su negativni čimbenici prilikom probavljanja hrane.

Biolog Rob Dunn sa sveučilišta North Carolina svima koji žele smršavjeti umjesto brojanja kalorija preporučuje sirovu hranu i cjelovite namirnice.

Nutricionisti upozoravaju da je pri izradi deklaracija za proizvode godinama ignoriran energetski sadržaj vlakana. To znači da smo nesvjesno jeli više kalorija u hrani poput müsli ili zobene kaše.