TRK U KUHINJU!

Zašto ne biste trebali kupovati ledeni čaj

26.06.2014 u 07:08

Bionic
Reading

Kod kuće je toliko jednostavno napraviti ledeni čaj koji bezbrižno možete piti cijeli dan, da nemate opravdanja zašto ste opet posegnuli za prezaslađenim kupovnim… To je uostalom daleko jeftinija alternativa, a o benefitima za zdravlje da i ne govorimo

Ne trebate umjetne boje, arome ni šećer da biste uživali u ledenom čaju baš po svojoj mjeri! Za njegovu pripremu ne trebate puno vremena, pripremiti ga možete ujutro, recimo, dok se spremate na posao.

Sastojke koje trebate gotovo uvijek imate u kuhinji, a ako i nemate, nabavite ih jer će vam i male količine biti dostatne za cijelo ljeto, a postojani su. Svježi će vam, dakako, trebati tek limuni i, primjerice, matičnjak i menta koji vam mogu rasti na prozoru.

Izvolite nekoliko recepata – oduševit će vas.

Ledeni čaj od šipka i komorača

Kad voda zavre, smanjite vatru i na litru vode ubacite žlicu šipka koji ste stucali u mužari ako imate cijele plodove. Dodajte još žlicu komorača te kratko kuhajte.

Vrlo tanko ogulite pola limuna i ubacite ga u čaj, no možete ga i narezati na kolutove. Bijeli sloj limunove kore dat će čaju malo ugodne gorčine, ako volite.

Na kraju dodajte i veliku žlicu meda ako volite slađi čaj te pustite da se ohladi.


Ledeni čaj od limuna i đumbira

Kad voda zavre, smanjite je na minimum i na litru vode ubacite četvrtine od dvaju limuna.

Dodajte korijen đumbira usitnjen na komadiće te nekoliko listića mente, po mogućnosti stučenih kako bi se što bolje oslobodila eterična ulja. Stavite i meda po želji te ohladite.

Ledeni čaj od sladića i limunske trave

Treba vam samo vrela voda i nekoliko listića (najbolje svježeg) matičnjaka i limunske trave.

Dodajte prstohvat korijena sladića (ima ga za kupiti u svim ljekarnama i mnogim drogerijama) i nećete trebati ni šećer, ni med, jer je on sjajan zaslađivač upravo za čaj.

Ako sladić baš i nije uobičajen u vašoj prirodnoj 'kućnoj ljekarni', vrijeme je da isprobate ovoga ljeta, nećete požaliti – smatra se univerzalnim lijekom, a naglasit ćemo i da trenutno popravlja raspoloženje.