ŠTO UČINITI

Zašto moja mačka grebe sve što stigne?

10.12.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Grebanje površina raznih vrsta radnja je urođena mačkama - čine to one kućne, jednako kao i velike mačke koje žive u prirodi. U nastavku teksta donijet ćemo vam i konkretan odgovor na pitanje zašto mačke grebu te nekoliko savjeta kako ih spriječiti u tome

Kako donosi Mačkarica, bitno je za početak reći da je grebanje površina instinktivna radnja mačaka, bilo kućnih ljubimaca, bilo mačaka u divljini. Jednako tako, svojstvena je malim, velikim te bilo kakvim drugim mačkama. Nekoliko je razloga zašto mačke to čine, a mogu se sažeti u tri osnovna:

1. Mačka grebe jer označava teritorij.

2. Mačka grebe zato što se rasteže i razgibava.

3. Grebanjem mačka izražava frustraciju ili uzbuđenje.

Što mi je činiti?

Kako bilo, mački morate osigurati područje za grebanje. Ako iz nekog razloga ona grebe namještaj i slične površine, probajte grebalicu koju ste joj nabavili postaviti blizu takvog predmeta te će se ona postepeno ‘preseliti’ na nju. Ako imate nešto mačje metvice, itekako može pomoći to da je utrljate na područje koje ona slobodno može grepsti. Jednako tako, možete probati nabaviti sprej za odbijanje mačaka te pošpricati područje koje ne želite da grebe.

Najvažnije je shvatiti da je ova radnja urođena mačkama i nema nikakvog načina da ih na silu odgovorite od nje.

Više detalja o ovoj problematici možete pročitati na Mačkarici