SEKSUALNA REVOLUCIJA

Zašto mačo frajeri nisu materijal za ozbiljnu vezu?

29.05.2012 u 12:14

Bionic
Reading

U stvaranju moderne obitelji ključna je bila odluka žena da odaberu muškarca koji će biti njen hranitelj nauštrb snažnog alfa-mužjaka

Dugo se vjerovalo da sigurni i samosvjesni alfa-mužjaci mogu osvojiti srce svake žene koju požele. Ali kada je riječ o pronalaženju partnera, žene će zapravo manje odabrati mačo tipove, a odlučit će se za muškarca koji će biti hraniteljobitelji. Američki znanstvenici pokušavali su utvrditi razloge zašto je ljudska vrsta razvila nuklearnu obitelj s dva roditelja.

Naši primitivni preci naslijedili su socijalnu strukturu majmuna koju obilježava seksualna sloboda za mužjake koji se međusobno bore za svoje pravo na parenje.

No znanstvenici sa Sveučilišta u Tennesseeju tvrde da se 'seksualna revolucija' dogodila kada su nižerangirani muškarci, koji u toj borbi nisu imali nikakve šanse za pobjedu, nadvladali konkurente umijećem osiguravanja hrane i zaštite. Njihov se trud isplatio, jer su žene odlučile da će radije biti s muškarcima koji se brinu o njima i tako počele stvarati dugoročne odnose.

Sergey Gavrilets, evolucijski biolog koji je vodio istraživanje, tvrdi da je to bio temelj na kojem se kasnije gradila institucija moderne obitelji. Studija sugerira da je to muškarce učinilo produktivnijima jer su gubili manje vremena na borbe, a skrb dvoje roditelja značio je da potomstvo ima veće šanse za preživljavanje. Sve do sada nije bilo jasno da je za pojavu moderne obitelji presudan faktor bio ženski izbor.

'Nakon što su ženke počele pokazivati sklonost mužjacima koji su skrbili za obitelj osiguravajući hranu i zaštitu isplatila se ta investicija nižerangiranih mužjaka', dodaje. Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences dokazuje da najčešće predložene teorije prelaska ljudske vrste na život u paru nisu bile biološki moguće.

Međutim, autori kažu da se novi model obitelji razvio kad su se uključili i ostali faktori, primjerice ženska vjernost. Taj je efekt bio najizraženiji kod nižerangiranih muškaraca koji su imali male šanse osvojiti partnericu u borbi s jačim i višerangiranim muškarcem, prenosi Mail Online