NOVA OTKRIĆA

Zašto je testosteron dobar za žene?

03.09.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Znanstvenici zaključuju da je testosteron kod žena dobar za prevenciju demencije. Naime, jačanje moždanih funkcija najučinkovitija je zaštita od demencije

Kada bi žene uzimale muški hormon testosteron, mogle bi povećati svoju memoriju, ali se i zaštititi od demencije. Najnovije istraživanje pokazuje da žene koje na kožu nanose testosteron u obliku gela svaki dan tijekom šest mjeseci imaju bolje moždane funkcije od žena koje to ne čine.

Istraživači su testirali tretman na skupini od 96 zdravih žena u postmenopauzi. Skupina žena koja je uzimala hormon pokazala se boljom u učenju i verbalnom izražavanju, a imale su i bolje kratkoročno pamćenje od žena koje su uzimale placebo.

Znanstvenici stoga zaključuju i da je testosteron kod žena dobar za prevenciju demencije. Naime, jačanje moždanih funkcija najučinkovitija je zaštita od demencije, a pokazalo se da testosteron blagotvorno djeluje upravo na mozak žene.

Iako se testosteron smatra muškim hormonom, i žene ga proizvode u malim količinama u svojim jajnicima. Kada dođu do menopauze, pada proizvodnja testosterona. Neka istraživanja pokazuju da to uzrokuje smanjen libido kod mnogih žena, što znači da je testosteron koristan i za taj dio ženskoga života.

'Najnovije istraživanje ukazuje na to da je uzimanje testosterona uistinu korisno za žene, ali potrebno je provesti i daljnja istraživanja kako bi se točno otkrila povezanost između tog hormona i funkcioniranja mozga kod žena, odnosno potencijalne prevencije demencije', napomenuo je dr. Simon Ridley, voditelj britanskog istraživačkog centra za Alzheimer.