IDILOM DO ZDRAVLJA

Zašto je sretan brak ključ duga života

05.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Novac, obitelj, televizijski program, sve su to stvari oko kojih se parovi vole svađati. No prema novom istraživanju, svađe nisu nikako zdrave i parovi koji se ne svađaju dulje žive

Studija koja je trajala 20-ak godina i u kojoj su na Sveučilištu Brigham Young u Utahu proučavali vjenčane parove otkrila je da oni koji se ne svađaju, vjerojatnije će ostati zdravi i živjeti dulje. Među najčešćim temama za svađu koje dovode do stresa i propadanja zdravlja jesu financije i obitelj partnera.

Znanstvenici su pratili gotovo 1.700 parova tijekom dva desetljeća te proučavali njihovo fizičko zdravlje i odgovore na uobičajene ankete o svađama, sreći i kvaliteti života. Otkrili su da što se više svađaju, to im je zdravlje generalno lošije, piše Daily Mail.


Iz te studije proizlazi da je sretan brak ključan za dug život. Primjerice, sretni parovi će vjerojatnije kuhati i jesti zdravije zajedno, nego oni koji bježe jedan od drugog i jedu puno vani, pogotovo brzu hranu. Također, manje stresa znači više kvalitetnog sna, a i sretni parovi češće zajedno odlaze u prirodu ili neke aktivnosti koje dobro utječu na zdravlje.