ZDRAVA I FINA

Zašto je bazga apsolutni hit?

12.07.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Bazga pripada najstarijim i najljekovitijim biljkama Europe, no usprkos tome tek je nedavno ponovno stekla slavu, a njezin sok postao je 'in' piće ovoga ljeta. Slatkastog, ali istovremeno reskog okusa, bazga predstavlja pravo osvježenje u vruće ljetne dane, a osim toga ima čitav niz zdravstvenih pogodnosti na tijelo

Uočljivi čipkasti cvjetovi bazge prekrivaju vrtove, zelenilo uz cestu, na selu te na neuređenim gradskim površinama. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna bazga i crvena bazga. Od cvjetova se kuha čaj, sirup i sok koji se koriste kao sredstvo za znojenje i izlučivanje mokraće. Od plodova se priprema pekmez, kompot ili voćni sok. Biljka ima sitne bijele cvjetove grupirane u velike štitaste cvatove. Plodovi su bobičasti. Cvjetovi i plodovi se upotrebljavaju kako u prehrani tako i u medicini. Obično se kaže kako ljeto započinje kada se pojave bazgini cvjetovi, a završavaju kada stablo bazge prekriju bobičasti plodovi krajem kolovoza.

Ukoliko se približite drvetu bazge, teško da ćete moći ne osjetiti naglašeni miris – cvjetasto gorkasti miris pomiješan s nešto manje privlačnim mošusnim mirisom.

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se kako su flavonoidi, moćni antioksidansi koji štite stanice od oštećenja koji se nalaze u bazgi, zaslužni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i služi kao prevencija pojave karcinoma

Bazga se koristi kod natečenih sinusa (sinusitis), prehlade, gripe, bronhitisa, dijabetesa i zatvora, piše Webmd.com. Također se koristi za povećanje proizvodnje urina (kao diuretik), za poticanje znojenja ili pak za zaustavljanje krvarenja. Osim toga, ova za zdravlje korisna biljka koristi se i za grgljanje i ispiranje usta kod kašlja, za prehlade, promuklost (laringitis), gripu te kod otežanog disanja. Osim toga, bazga je dobra i za kožu te ublažavanje bolova u zglobovima (reuma) te razne bolove i otekline.

U kombinaciji s korijenom ecijana, verbenom, jaglacem i kiselicom, bazga se koristi za održavanje zdravih sinusa i liječenje upale sinusa. U hrani i piću, bazga se koristi zbog svoje mirisne komponente. U proizvodnji bazgin ekstrakt se koristi u parfemima, a bazgina vodica koristi se u kremama za oči i kožu.

Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Iako je sok od bazge najpoznatiji, bazga se može uspješno koristiti u čitavom nizu drugih recepata. Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker. Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino.
Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj. Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu, stoga se sirova bazga prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.


Sok od bazge
Sastojci:
20 glavi cvjetova bazge
1,8 kg šećera
1,2 litre vode
2 limuna
75 g limunske kiseline

Priprema:
Cvjetove bazge protresite kako biste s njih uklonili sve moguće nečistoće ili insekte, a zatim ih stavite u veliku zdjelu. Stavite šećer u lonac, dodajte vodu i stavite kuhati. Miješajte sve dok se šećer posve ne otopi.

Dok se šećerni sirup zagrijava, ogulite limunovu koricu u širokim trakama i stavite koricu u zdjelu s bazgom. Limun narežite na kriške, krajeve bacite te limun stavite također u zdjelu s bazgom.

Bazgu prelijte šećernim sirupom, dodajte limunsku kiselinu. Zdjelu pokrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata. Idući dan sok procijedite kroz fino cjedilo, a zatim sok ulijte u čiste i sterilizirane boce.


Sorbet od bazge
Sastojci:

900 ml vode
225 g šećera
Sok od dva limuna
15 očišćenih glava cvjetova bazge

Priprema:
U loncu pomiješajte vodu i šećer te ostavite da zakuha. Miješajte sve dok se šećer posve ne otopi, a zatim dodajte limunov sok i cvjetove bazge. Maknite s vatre i ostavite da odstoji sljedećih osam sati.
Sljedećeg dana tekućinu prelijte u čistu posudu. Posudu stavite u zamrzivač, te ju vadite van svakih sat vremena kako biste tekućinu promiješali da bi se razbili kristalići leda. Kada postignete gustoću dobru za sorbet, izvadite iz zamrzivača. Žlicom stavite u zdjelice te odmah poslužite.


Čaj od bazge
Uberite dva do četiri glave cvijeta bazge i stavite ih u čajnik ili u lončić. Preko cvjetova prelijte netom prokuhanu vodu, stavite poklopac i ostavite da odstoji deset minuta.
Nakon toga, tekućinu procijedite i čaj je gotov.
Čaj prirodno ima sladak i osvježavajući okus, no bazgin cvijet možete miješati i s ostalim ljekovitim travama kao što su matičnjak i menta.