HRANJIVA NJEGA TIJELA

Zašto ignoriramo peckanje i zatezanje kože?

22.11.2010 u 09:52

Bionic
Reading

Dobro utopljena i zagušena slojevima odjeće koža se bori za 'dah'. Pomozite joj da normalno diše kako je ne biste morali 'oživljavati'

Dolaskom temperatura ispod nule toliko smo zabundani da njega tijela po logici stvari ('daleko od očiju…') padne u drugi plan. Pri pogledu na ispucale nadlanice, u kozmetičku rutinu eventualno uvedemo hranjivu kremu za ruke, ali ostatak kožnog pokrivača najčešće ignoriramo i kad perutava površina počne 'sniježiti'. Nažalost, sitna neugodnost ima ružnu naviku da se pretvori u ozbiljan u problem.

Sintetička odjeća može biti jedan od razloga zbog kojeg koža 'ne diše'. Ako ni prirodne tkanine ne poboljšaju situaciju, uobičajene hidratantne losione i mlijeka trebalo bi zamijeniti zimi primjerenijim bogatim hranjivim kremama za umirivanje nadraženosti. Savjetuju se proizvodi na bazi esencijalnih ulja jer prenose masnoću u dublje slojeve kože. Sličan se efekt postiže dodavanjem nekoliko kapljica esencijalnog ulja u uobičajeni preparat za njegu tijela. Primjerice, esencijalno ulje ruže ima izrazita protuupalna i tonirajuća svojstva.

Kada se općeniti simptomi poput svrbeža, upala i crvenila razbukte po čitavom tijelu, veliki su izgledi da smo razvili kroničnu alergijsku reakciju poput atopijskog dermatitisa. Karakterizira ga iznimno suha koža sklona zatezanju i iritantnom svrbežu zbog kojeg dolazi do nezaustavljivog ljuštenja i neugodnog crvenila, najčešće na pregibima, vratu, laktovima, koljenima…

Prema podacima francuskog dermokozmetičkog brenda La Roche Posay, od atopijskog dermatitisa pati 50 milijuna Europljana, od čega je čak 20% djece. Kako se ni odraslima nije lako suzdržati od češanja, kako to očekivati od djece, kod kojih se ova alergijska reakcija može javiti u nejakoj dobi od 6 mjeseci i zna trajati do pete godine. Nema vam druge nego nabaviti specijaliziranu kremu za njegu vrlo, vrlo osjetljive kože.