ZDRAVO I UKUSNO

Začin koji oslobađa tijelo viška masti, kolesterola i toksina

12.05.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Mješavina začina trikatu pomaže u prevenciji i liječenju gastritisa i ulkusa te održavanju zdravog probavnog sustava. Između ostalih vrijednih učinaka na zdravlje, pomlađuje stanice, poboljšava izgled kože i čini ju svježom i sjajnom

Neuobičajene namirnice, začini ili pripravci koji imaju višestruko pozitivan učinak na organizam nisu samo dio specijaliteta u egzotičnim restoranima. Putem raznih webshopova takve je namirnice jednostavno nabaviti, a okusom i blagotvornošću svakako oplemenjuju i standardne obroke.

Jedna od njih je trikatu, biljni pripravak koji se sastoji od crnog papra, dugog papra (pippali) i đumbira, a ajurvedska medicina ga koristi već tisućama godina za čišćenje organizma od toksina, kod viška sluzi u tijelu, za mršavljenje i poboljšanje rada probave.

Ajurveda tvrdi da loša kvaliteta hrane i nepravilan režim prehrane štete radu probavnog sustava. Neprobavljena hrana stvara višak toksina u organizmu, što u konačnici negativno utječe na cjelokupno zdravlje. Trikatu je tu posebno učinkovit, a pomaže i kod cijelog niza zdravstvenih poremećaja, osobito kod problema probavnog, dišnog, krvožilnog i urinarnog sustava.

Dugi papar pomaže u ublažavanju bolova

Istraživanja provedena na laboratorijskim životinjama pokazala su da trikatu smanjuje loš (LDL) i povećava dobar (HDL) kolesterol te tako štiti kardiovaskularni sustav. Budući da poboljšava metaboličku aktivnost, odličan je u prevenciji pretilosti i reguliranju tjelesne težine. Nadalje, trikatu pomaže u prevenciji i liječenju gastritisa i ulkusa te održavanju zdravog probavnog sustava.

Između ostalih vrijednih učinaka na zdravlje, pomlađuje stanice, poboljšava izgled kože i čini ju svježom i sjajnom.
Također, trikatu je prirodni antihistaminik koji sprečava nastanak bilo kakve alergijske reakcije poput urtikarije i peludne hunjavice. Osobe koje pate od alergija mogu ga koristiti kao preventivu kroz duže vremensko razdoblje, bez ikakvog straha od nuspojava. Pokazao se odličnim i u tretmanu astme – uvelike olakšava i reducira astmatične napadaje. Trikatu općenito pogoduje zdravom radu organa za disanje. Obnavlja pluća, olakšava disanje i stimulira iskašljavanje sluzi.

Crni papar
Crni papar ima protuupalno djelovanje, regulira rad probave, poboljšava funkciju jetre i apsorpciju vrijednih sastojaka iz hrane. U mnogim tradicijama učinkovito se koristi u liječenju prehlade i dišnih infekcija, a od davnina je poznat kao odličan diuretik. Prirodni je antidepresiv koji reducira stres i nesanicu te poboljšava koncentraciju i pamćenje. Sadrži i probavna vlakna te minerale bakar, krom, željezo i kalcij.

Đumbir ima analgetski, sedativni, antipiretski i antibakterijski učinak
Pippali (dugi papar)
Pippali je sličnog, ali jačeg okusa od crnog papra. Hipokrat ga je zagovarao više kao lijek nego kao začin. U današnje vrijeme rijetko se koristi u europskom kulinarstvu, a ponajviše je na glasu zbog piperlongumina, vrijednog sastojka koji ima antitumorski učinak. Kao i ostale vrste papra, zahvaljujući piperinu učinkovit je u borbi protiv parazita te kod probavnih smetnji i poremećaja. Pomaže u ublažavanju bolova (glavobolje, zubobolje, mišićnih bolova, bolnih menstruacija), kod groznice, poremećaja sna, kroničnog umora, psorijaze, problema s dišnim sustavom, kašlja, astme i alergije. Uspješno stimulira probavni i respiratorni sustav, pospješuje plućnu funkciju i obnavlja pluća.

Đumbir
Đumbir je blagotvoran za cijeli organizam. Smatra se univerzalnim lijekom jer uravnotežuje rad svih organa, jača imunitet, osvježava i energizira cijelo tijelo. Posjeduje analgetski, sedativni, antipiretski i antibakterijski učinak. Učinkovit je u čišćenju organizma od parazita, bakterija i toksina u krvi u limfi. Olakšava disanje, liječi probavne smetnje, ublažava gastritis, reducira želučanu kiselinu. Koristan je i u ublažavanju reumatskih tegoba, u liječenju viroze i gripe te oslobađa tijelo viška masti i kolesterola

Preporučena količina je od 500 mg do 3 g dnevno, podijeljeno u tri doze. Može ga se uzimati nakon jela, s vodom ili medom, a također, izvrstan je i kao začin u juhama, varivima i drugim jelima. Dostupan je u Alternativa webshopu.