Zagreb Wine Gourmet Weekend

Vrhunska francuska vina koja morate kušati

09.04.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Ove godine na Zagreb Wine Gourmet Weekendu predstavit će se vrlo interesantna lista uglednih francuskih proizvođača vina. U Gliptoteci HUZU 19. i 20. travnja moći ćete kušati vina sljedećih francuskih vinarija: Maison Saint Aix, Champagne Pehu-Simonet, Chateaux La Croix des Pins, Domaine de la Begude, Gerard Neumeyer, Chateau Bouscaut, Chateau Domeyne, Chateau Dufort-Vivens, Chateau de Camarsac, Lionel Osmin & Cie

Njih deset izložit će svoje odabrane proizvode, a kako biste znali što možete očekivati, donosimo vam informacije o najinteresantnijim francuskim proizvođačima koji će se predstaviti na ZWGW-u:

Champagne Pehu-Simonnet, Verzenay

Pehu-Simonnet ja mali, obiteljski proizvođač šampanjca s trsovima na nekima od najboljih položaja u pokrajini Champagne. David Pehu je četvrta generacija vinara, a vlastita vina proizvodi zahvaljujući trsovima na pet hektara zemlje uglavnom na sjeveru regije Montagne de Reims, u poznatim selima Verzy, Verzenay i Sillery. U tim je vinogradima zasađena sorta pinot crni, dok njegov šardone dolazi iz regije Côte des Blancs, poznate upravo po toj sorti. Njegovi šampanjci, većina kojih je od jedne sorte grožđa, svrstavaju se među najkvalitetnije pjenušce vinara i vinogradara, a nude iznimno zanimljivu alternativu najpoznatijim brendovima. Izvoze se na brojna tržišta, uključujući ona SAD-a i Japana. U njegovim se vinogradima grožđe uzgaja na organski način, uz pomoć biodinamičkih poljoprivrednih tehnika.

Gerard Neumayer, Molsheim, Alzas

Francuska pokrajina Alzas, koja se proteže uz sjeveroistočnu granicu s Njemačkom, poznata je po čitavom nizu bijelih sorti koje se uzgajaju u hladnijim klimama. Među najpoznatijima su silvanac, rizling, bijeli i sivi pinot te traminac. Vinograd Gérarda Neumayera je mala obiteljska tvrtka smještena na brežuljcima u okolici gradića Molsheima, poznatog također i po automobilima Bugatti. Ova vina sa sjevera Alzasa ističu se jasnim i reskim aromama. Neumayer svoju zemlju obrađuje održivim tehnikama.

Château Le Croix des Pins (Ventoux, Beaumes de Venise, Gigondas), Južna Rona

Ovo imanje s dugom tradicijom organskog uzgoja grožđa nedavno su kupili enolog Jean-Pierre Valade i suradnici. Ukupno 22 hektara vinograda koja okružuju kuću iz 17. stoljeća dotiču nekoliko susjednih vinskih regija, uključujući Ventoux, Beaumes de Venise i Gigondas. Imanje najvećim dijelom proizvodi crvena vina, ali i nekoliko bijelih i roze vina. Tamošnjim spektakularnim krajolikom dominira visoka planina Vountoux i planinski lanac pod nazivom Dentelles de Montmirail. Blizina ovih planinskih područja donosi hladniji zrak noću koji ublažuje dnevnu vrućinu ravnice. Glavne crne sorte koje se ondje sade su grenache, syrah i mourvèdre, a bijele clairrette i grenache blanc. Kako se domaći vinoljupci nemaju često priliku susresti s navedenim sortama, na ZWGW-u imat će odličnu priliku za upoznavanje s vinima južnog djela Francuske, vinificiranim na prirodan način.

Domaine de la Bégude, Bandol, Provansa

Smješteno u maloj, ali prestižnoj vinskoj regiji Bandol koja se nalazi uz obalu Mediterana istočno od Marseillesa, Domaine de la Bégude ima tu sreću da gleda na čitavu regiju i obližnje more. Ovo drevno imanje sa svojih 17 hektara vinove loze smjestilo se na najvišoj točki svoje regije. Samo imanje je mnogo veće i obuhvaća i maslinike te goleme pojaseve šume i divljeg gariga koji obiluje aromatičnim biljkama i divljim životinjama. Obitelj Tari, koja također drži i Château Giscours u Margauxu, kupila je ovaj veličanstveni posjed početkom 1996. i otad je pažljivo obnovila i modernizirala kuću i vinariju. Trenutno proizvode neka od najintenzivnijih i najprofinjenijih vina ovog kraja, uglavnom crvenih, ali također i roze koji je neobično tamne boje i pune arome. Prevladavajuća sorta grožđa koja se ondje uzgaja je mourvèdre, koji vuče porijeklo iz Španjolske, gdje se naziva monastrell.