REVOLUCIJA!

Volvo otkrio način na koji od karoserije automobila napraviti bateriju

18.10.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Električni automobili su budućnost, no dosad se pokazuju kao spora, skupa i teška budućnost. Volvo u rukavu ima kartu koja bi to mogla promijeniti

Baterije koje se danas koriste u električnim automobilima previše koštaju i čine automobile preteškima, zbog čega troše više energije, ekološki su nepodobne i na sve to presporo se pune te ne osiguravaju dovoljno energije. Sve to znaju i u EU, zato su zaposlili sijaset tvrtki na razvoju inteligentnih energetskih rješenja.

Tri godine su Volvu trebale da dođe do revolucionarnog rješenja. Šveđani su od automobilskih panela napravili svojevrsne baterije koje mogu služiti kao izvor energije standardnih benzinskih i dizelskih modela, kao i hibrida.

Kako sustav radi? Između elemenata od ugljičnih vlakana smješteni su kondenzatori koji brže skladište i otpuštaju električnu energiju od standardnih baterija. Ove nanobaterije mogu se oblikovati na neograničen broj načina pa tako mogu izgledati kao poklopac prtljažnika ili motora, automobilska vrata ili krov. Ne samo to da je jedan panel poput poklopca prtljažnika dovoljan da energijom napaja kompletan 12-voltni automobilski sustav, već bi zamjena standardnih panela onima od ugljičnih vlakana doprinijela ukupnom smanjenju mase do 15 posto.

U Volvu nisu otkrili kad bi mogli krenuti s komercijalizacijom ove tehnologije, no budućnost u svakom slučaju izgleda svijetlo.