FIT I U FORMI

Vježbe za noge s lopticom

29.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

U nastavku vježbi za mišiće nogu gumu smo zamijenili lopticom, kako bi vježbanje bilo zanimljivije i raznolikije te da ne bismo uvijek jačali iste mišiće. U prve dvije vježbe, osim u pojačavanju opterećenja, loptica će pomoći i da lakše zadržimo pravilan položaj leđa ležeći na boku, a aktivirat će i mišiće stražnjice

Veliki mišić stražnjice (gluteus maximus), koji žene uvijek žele jačati, važan je bilo da se radi o prekomjernoj masi na tom dijelu tijela ili toliko omraženom celulitu. Ako smo vam pomalo dosadili spominjanjem zdravlja ispred estetike, sjetite se da samopouzdanje, sigurnost u sebe i dobar izgled dolaze sami po sebi kad se osjećate dobro i dobrog ste zdravlja.

Osim klasičnog vježbanja kod kuće ili u dvorani, mišići stražnjice veoma su aktivni i dok brzo hodate, trčite ili se penjete, a pomažu i pri održavanju ravnoteže kod istih radnji (kako vam trup ne bi padao prema naprijed).

U trećoj i četvrtoj vježbi loptica će malo ometati stabilnost, što je izvrsno za uključivanje trbušnih mišića, ali svejedno pazite: ako vam je jako nestabilno, smanjite opseg pokreta kako ne biste narušili pravilan položaj tijela. Kako budete napredovali u jačanju mišića, moći ćete povećavati amplitudu pokreta.

U posljednjoj, pak, vježbi, pazite da samo stražnjicu dižete od poda, dok leđa trebaju ostati uz podlogu. Da biste ovo postigli, ponovno ćete uključiti trbušne mišiće – tako će vježba biti efikasnija i sigurnija.

Na kraju, ne zaboravite se istegnuti i predahnuti.

Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr