FIT I U FORMI

Vježbe za jačanje trbušnih mišića

04.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Vježbi za trbušne mišiće nikad dosta – a sad je na redu vježbanje s malom loptom. I o zdravstvenoj važnosti trbušnih mišića već smo pisali, pa ovoga puta dodajemo da oni štite unutarnje organe, potpomažu važne životne funkcije poput disanja te imaju važnu ulogu u stabilizaciji i pokretljivosti kralježnice

S malom i jeftinom gumenom loptom već ste se upoznali. U prve dvije vježbe vjerojatno ćete osjetiti malu nestabilnost, ali zato ćete biti nagrađeni rezultatima. Pazite da vježbe izvodite pravilno: ne pomičite kukove (radije smanjite opseg pokreta, a kad se naviknete i očvrsnete, možete povećati pokrete). Pretjerivanjem nećete poboljšati rezultate, nego samo povećati vjerojatnost ozljeđivanja.

Dok izvodite vježbe ležeći na leđima, pazite da vam se donji dio leđa ne diže od poda, a trbuh neka bude uvučen. U trećoj vježbi, kad ste naslonjeni donjim dijelom leđa na lopticu, pazite da su leđa zaobljena kako ih ne biste ozlijedili. Ako vam je vježba preteška ili imate problema s leđima, preskočite je.

U zadnjoj vježbi, bez obzira što ležite na boku, jačate kose trbušne mišiće, a loptica pomaže kako biste lakše zauzeli pravilan položaj (leđa moraju biti ravna). Naravno, neka vas ova upozorenja ni u kom slučaju ne obeshrabre jer vježbe zaista nisu teške i komplicirane. Vježbajte redovito, ali bez pretjerivanja.

Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr