lamia nekretnine

Vječna dilema – kuća ili stan?

06.12.2019 u 08:49

Bionic
Reading

Odabir stambenog prostora diktiraju individualne preferencije, način života te financijske mogućnosti pa je tako i odabir kuća ili stan vrlo individualan. Ipak, pokušati ću vam u nekoliko točaka pomoći u tom odabiru

TROŠKOVI I ODRŽAVANJE

Poznata je izreka da „kuća traži slugu, a stan gospodara“. Možemo je objasniti usporedbom uloženog i novca i vremena kada je riječ o održavanju kuće, odnosno stana.

Kao vlasnik kuće održavanje će od vas zahtijevati više vremena posebno za uređenje okućnice, eventualno i vrta no istodobno taj posao mnogima predstavlja način rješavanja stresa i svojevrstan hobi kojeg s veseljem obavljaju. Ukoliko se ne nalazite u ovom opisu možda ste više tip za ležerniji pristup stanovanju u stanu kojeg ćete s lakoćom, povoljnije i u puno kraćem vremenu održavati. S druge strane život u zgradi zahtjeva određenu prilagodbu ostalim stanarima.

Financijski kao vlasnik kuće morate biti spremni na konstantna ulaganja, popravke koji ovise samo o vama dok istodobno vlasnici stanova kontinuirano ulažu manje iznose kroz pričuvu pa i eventualni popravci idu iz zajedničke blagajne. Vlasnik kuće pak može o ulaganjima u nekretninu odlučivati samostalno, može odlučiti u što će uložiti pa naprimjer kroz poboljšanje energetske učinkovitosti smanjiti troškove režija dok se u zgradi takve odluke donose odlukom većine.

KOMFOR I NAČIN ŽIVOTA

Kao što sam već rekla, stanari u zgradi neminovno moraju biti spremni poštovati kućni red i prilagođavati se suživotu s ostalim stanarima. S druge strane vlasnici kuća tu imaju potpuni komfor, mir i privatnost.

Kada govorimo o tipu osobe koja se odlučuje za kuću odnosno stan možemo reći da je stan idealan odabir za osobe koje su sklone dinamičnom načinu života, koje žele da su im svi sadržaji na dohvat ruke, koji dosta vremena provode van stana dok će u kući više uživati osobe sklonije mirnijem životu i boravku u prirodi.

ŠTO KAŽE TRŽIŠTE?

Naravno da univerzalnog odgovora na pitanje kuća ili stan nema no statistika je neumoljiva i već dugi niz godina pokazuje da se stanovi prodaju više, brže i po većim cijenama. Neovisno o tome da li kriza, da li BDP raste ili pada, da li je tržište kupaca ili prodavatelja, sve smo to prošli u ovih devet godina koliko se bavim nekretninama i pratim tržište, trend cijena i broja prodanih kuća u odnosu na stanove nije se značajnije mijenjao. Kako vas ne bi previše zamarala brojevima navesti ću vam samo dva podatka:

  • cijena kuća po m2 je oko 30% niža nego cijena stanova po m2 (podatak za Zagreb za 2018. godinu)
  • u periodu 2012-2017. u Hrvatskoj je prodano 100.000 stanova i 17.000 kuća.

Razloga što se kuće unatoč nižoj cijeni manje prodaju je nekoliko, kada pogledamo lokacije jasno je da se cjenovno povoljne kuće nalaze na rubnim dijelovima grada ili čak i van gradske zone, svakako van tramvaj zone, te na lokacijama gdje vam je automobil potreban za svaku aktivnost koju svakodnevno trebate obaviti. Osim toga kuće koje su se gradile u prošlosti ne odgovaraju današnjem načinu života. Površinom su prevelike i često uključuju nekoliko stambenih jedinica što je posljedica načina života iz nekih prošlih vremena kada se kuća gradila za suživot nekoliko generacija obitelji, roditelji pa na ostalim katovima djeca/braća s obiteljima.

Kuće koje su u današnje vrijeme popularne ne moraju imati pretjerano velik stambeni prostor, kao idealna kvadratura često se navodi veličina do 200 m2. Uz kvadraturu kuće kupci navode i funkcionalnost te optimalnu iskorištenost i organiziranost prostora kao i noviju i kvalitetniju gradnju, a takvih je na tržištu malo. S obzirom na karakteristike današnjeg načina života i od kuća se očekuje da budu praktične, ekonomične i pametno iskorišteni stambeni prostori koji će olakšavati i uljepšavati svakodnevnicu njenih stanara.

PREPORUČUJEMO

Predstaviti ću vam jednu kuću iz naše ponude koja zadovoljava većinu zahtjeva današnjeg kupca. Ova samostojeća kuća lokacijski je smještena na zapadnom dijelu grada (Gajnice-Karažnik), malo iznad organiziranog naselja sa svim sadržajima, na par minuta laganog hoda nalazi se supermarket, škola, vrtić, javni prijevoz i svi ostali sadržaji. Iako je van tramvaj zone ima tu prednost da je u blizini željeznička stanica koja ju povezuje sa centrom grada u roku 15ak minuta. Kuća je starije gradnje no adaptirana je, promijenjen je krov te stavljena termo izolacija ispod drvene fasadne obloge tako da ne generira velike troškove za grijanje (energetski certifikat C). Okućnica je taman tolika da možete uživati u druženju uz roštilj s većim društvom ali vam neće predstavljati opterećenje velikog i skupog održavanja. Koncipirana je kao veći stan pri čemu je prizemna etaža rezervirana za dnevne aktivnosti – dnevni boravak, kuhinja, smočnica, vešeraj, te kupaonica, kat je svojevrsna spavaonica sa tri sobe i kupaonicom dok je potkrovlje kuće trenutno neuređeno (visoki roh-bau) i pruža novim vlasnicima mogućnost da ga urede sukladno vlastitim željama i potrebama.

Ukoliko želite više informacija javite nam se na tel: 098-276-873 ili mail: ured@lamia-nekretnine.com.
Sandra Gluvaković Juratovac
Ovlaštena agentica posredovanja u prometu nekretnina
Lamia nekretnine d.o.o.
Varšavska 7, Zagreb
098-276-873