TAJNE UREĐENJA

Vizualni trikovi koji će prostor učiniti većim

29.10.2012 u 08:57

Bionic
Reading

Mali prostori poseban su izazov za uređenje jer treba dobro izbalansirati sve što je potrebno za život, a da se ne zanemari estetika

Kriva boja zida ili komad namještaja više, lako mogu stvoriti kaos u manjim prostorima, a dizajneri su za Freshome dali nekoliko savjeta kako izbjeći greške kod uređenja istih.

1. Izbjegavajte tamne boje

Koristite li tamne boje u malim sobama, one zatvaraju prostor. Koliko kod voljeli tamne nijanse jednostavno ne možete tako obojiti zid, staviti tamni namještaj i tepih. Morate li, odaberite jednu stvar, primjerice tepih, a zidove obojite u svijetlo plavu, zelenu, sivu ili neutralne tonove.

2. Ne ignorirajte mjere

Namještaj u manjim prostorima mora biti pažljivo raspoređen. Tako prevelik kauč u manjoj sobi može zauzeti previše prostora, a premalena garnitura izgledat će smiješno. Da bi stvorili balans, spojite manje i veće komade prema prioritetima.


Lajsne na zidovima uljepšavaju prostor
3. Kombinacija za podove i zidove

Kada gledate po prostoriji, pogled obično prati i podove i zidove. U malim sobama upravo zato nije dobro stavljati kontrastne boje podova i zidova, već slične tonove kako bi se vizualno spojili sa stropom i djelovali veći.

4. Količina namještaja

Ne zatrpavajte prostor namještajem već odaberite ono što vam je stvarno potrebno. Dodajte detalje poput fotografija ili biljaka koji su vam dragi, ali i oni trebaju biti u manjoj mjeri jer će prostor djelovati zagušeno.

5. Raspored

Bez obzira što većina ljudi voli namještaj staviti uza zid ovo pravilo treba prekršiti i u manjim sobama. Sjedeću garnituru ili stolice malo odmaknite od zida jer ćete tako stvoriti osjećaj dubine.

6. Rasvjeta

Nemate li dobru rasvjetu u manjem prostoru djelovat će klaustrofobično. Izvore svjetlosti postavite na više mjesta i kombinirajte po potrebi. Uz stropnu rasvjetu možete koristiti podne i stropne lampe te dodati koju zidnu. Ogledala na zidu mogu biti od pomoći jer reflektiraju svjetlo.

7. Zavjese

Prozori u manjim sobama trebaju ostati što vidljiviji pa nemojte koristiti teške i neprozirne tkanine ili dekore koji će prekriti gornji dio zida i okvira. Radije odaberite prozračne tkanine u svjetlijim tonovima i jednostavnih krojeva.

8. Ukrašavanje zidova

Ukrasi na zidovima nisu strogo rezervirani samo za velike prostore. Ako štukature ili primjerice ukrasne lajsne pažljivo kombinirate s bojom i ostalim detaljima soba neće izgledati manja, a ostavljat će lijep dojam.

9. Iskorištenost prostora

Ne mora nužno sve biti postavljeno na podu. Iskoristite zidove pa postavite police ili ormariće koji mogu savršeno odgovarati ako se rade po mjeri. Tako možete dobiti više prostora na podu, odnosno u samoj sobi jer ćete izbjeći stavljanje komoda ili ormara.