BRZO I LAKO

Vizažistica otkriva kako se našminkati u pet minuta u ove tmurne dane kada vam nije ni do čega

06.11.2020 u 11:34

Bionic
Reading

U nedostatku inspiracije za jutarnje šminkanje za posao potegli smo sve do New Yorka, u kojem godinama živi i radi vizažistica Kornelija Slunjski. Lijepa Zagrepčanka i sama katkad nema volje našminkati se, no ipak to svakodnevno čini. Zašto? Zato što nas malo rumenila i maskare može potaknuti da budemo produktivniji i osjećamo se ljepše u svojoj koži. Svjesna toga da se mnogim ženama ne da gubiti vrijeme na šminkanje u ranim jutarnjim satima, vizažistica je za tportal otkrila kako se brzinski našminkati u svega pet minuta

Ne trebate imati tonu šminke da biste se našminkali poput profesionalca. Svaki vizažist reći će vam da je za osobnu upotrebu važnija kvaliteta od kvantitete. Investiranjem u kvalitetnu dekorativnu (ali i preparativnu) kozmetiku već ste učinili puno. Prije kupnje bilo kojeg make up proizvoda, potrudite se provjeriti recenzije i u konzultaciji s vizažistima u drogeriji odabrati one koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože.

S ovim se slaže i hrvatska vizažistica s njujorškom adresom Kornelija Slunjski, koja naglašava kako bi svaka žena u svojoj kozmetičkoj torbici trebala imati šest neizostavnih proizvoda.

'Za brz i efikasan make up trebat će vam tekući puder, korektor, maskara, bronzer, rumenilo i proizvod za usne po želji, bio to ruž ili sjajilo, izbor je na vama', rekla je Slunjski koja svaki svoj ili look klijentice započinje s pripremom lica.

Potpuno je razumljivo da nemate vremena svako jutro na lice nanositi masku za lice i cijeli niz preparativnih proizvoda, no ono što biste svakako trebali jest nanijeti hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom na vlažno lice kako bi kožu nahranili i hidratizirali te samim time pripremili za šminkanje.

Ukoliko imate problema s crvenilom, hiperpigmentacijom ili podočnjacima, vaš najmoćniji saveznik bit će korektor. Iako mnogi misle kako korektor treba biti barem dvije nijanse svijetliji od tona kože, Kornelija Slunjski tvrdi kako je to potpuno pogrešno.

'Korektor ima gušću formulu od tekućeg pudera te zato lakse prekriva te sitne nedostatke. Korektor koji koristite treba biti iste nijanse kao vaš ten (a ne svjetliji kako se nekad mislilo). Ako imate izrazito tamne podočnjake, preporučuje se prvo nanijeti proizvod za korekciju, odnosno korektor u boji. Boja breskve idealna je za svjetliju put, a narančasta ili čak crvena za tamniju put. Nakon korekcije, nanesite korektor i lagano ga utapkajte u kožu vrhovima prstiju', savjetuje vizažistica.

Tajna brzog i prirodnog make up-a krije se u tome da prikrijete sve vidljive nedostatke, ali da lice istovremeno ne izgleda zacementirano.

'Prije svega, trebate voditi računa o vašoj koži, redovito je njegovati, uklanjati mrtve stanice kože i koristiti proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Također je važno da kistove za nanošenje pudera redovito čistite. Ako imate 'taloge' šminke na kistu, teško da će vam koža izgledati svježe. Volim navesti ovu usporedbu; zamislite da svaki dan pečete jaja na istoj tavi, ne očistite je, a dodajete ulje. Što se tiče proizvoda, osobno više volim podlogu koja koži pruža prirodan sjaj - izgleda prirodnije i svježije nego kada koristite mat puder. I naravno, ne zaboravite sve dobro izblendati!', objašnjava Slunjski.

Ako ne vjerujete da je moguće našminkati se tip-top u svega pet minuta, Kornelija će vas razuvjeriti u ovom videu.

Brzinsko šminkanje u pet minuta by Kornelija Slunjski

Šminkanje započnite s tekućim puderom te korektorom. Ako imate diskoloraciju oko podočnjaka, nanesite proizvod za korekciju, te nakog toga korektor. Sljedeći korak možete preskociti, no Kornelija voli nanijeti nešto što se zove 'brightening pen' (posvjetljujuća olovka) za blago posvjetljivanje. Formula je rijeđa nego korektor. Zatim licu dajte malo boje pomoću rumenila (kremasta rumenila djeluju prirodnije).

Popunite obrve ako je potrebno te nanesite gel kako bi dlačice bile na mjestu. Kada ste gotovi sa svim kremastim/tekučim proizvodima, setirajte šminku prahom za setiranje. Ovo je jako bitan korak kako bi vaš make up bio postojan cijeli dan. Nakon toga širokim kistom nanesite bronzer u kamenu, na područje gdje bi vas inače 'udarilo' sunce - tik ispod jagodičnih kostiju, na bradu i ispod nje, na čelo i s obje strane nosa.

Slijedi highlighter. Kremasti ili tekući highlighteri djeluju prirodnije, ali pazite kako ih nanosite da vam se podloga ne bi razdvojila. Ako imate viška vremena nanesite malo sjenila, a zatim maskaru. Na usne nanesite neutralni ruž ili sjajilo. Šminkanje završite fiksirajućim sprejem kako bi vaš make up bio postojan te kako biste se riješili 'praškastog' looka u slučaju da ste negdje nanijeli previše proizvoda u kamenu.