POGLED U DUBINU

[VIDEO] Ovo je deset najtraktivnijih i ujedno najnižih mjesta na svijetu

15.07.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Svi vrhunci svijeta pravi su magnet za avanturiste koji se na njih žele popeti, no neobična i opasna mjesta ne moraju se nužno nalaziti na velikoj visini, već vrlo, vrlo nisko

Mrtvo more u Jordanu i Izraelu

Tirkizne vode jednog od najslanijih jezera na svijetu nalaze se na 431 metru ispod razine mora. Mrtvo more devet je puta slanije od oceana, a u njemu žive bakterije, alge i oko 80 vrsta gljiva.

Galilejsko more u Izraelu

Jezero Tiberias, Kinnereth ili Kinneret poznatije kao Galilejsko more nalazi se na 209 metara ispod razine mora. U pitanju je najniže slatkovodno jezero na svijetu.

Lac Assal u Džibutiju

Jezero Assal u krateru neaktivnog vulkana na visini od 157 metara ispod razine mora ima prekrasnu boju i bijele plaže. Assal je deset puta slanije od oceana, a bjelinu njegovih plaža čini sol.

Jezero Ayding u Kini

Na dnu kineske najdublje depresije nalazi se jezero Ayding. Slatkovodno jezero u autonomnoj regiji Xinjiang nalazi se na visini od 155 metara ispod razine mora.

U blizini jezera su skrivene tisuće budističkih pećina.

Depresija Qattara u Egiptu

Depresija Qattara seže do 133 metra ispod razine mora, a ima 19605 kvadratnih kilometara. Razne životinjske vrste skrivaju se u okruženju punom neobičnog kamenja i crnih dina.

Jarak Karagiye u Kazakhstanu

Neobično udubljenje poznato kao 'Crna usta' nastalo je nakon urušavanja pećinskog sustava u blizini Kaspijskog jezera. Jarak Karagiye seže do 132 metara ispod razine mora. Zbog neobične hidrologije, Karagiye stvara vlastite kišne oblake.

Depresija Danakil u Etiopiji

Jedno od najopasnijih mjesta na svijetu je Danakil u Etiopiji. Depresija seže do 125 metara ispod razine mora.

Vulkansko područje ispušta otrovne plinove i usijani zrak, no izgleda fantastično.

Laguna ugljena u Argentini

Jezero ugljena u Argentini nalazi se na 105 metara ispod razine mora. Osim što laguna ima značajne količine ugljena, u njoj se nalaze i slane močvare te nalazišta dinosaurskih fosila.

Laguna se nalazi oko 50 kilometara od grada Puera San Juliana.

Dolina smrti u SAD

Dolina smrti u Kaliforniji nalazi se na visini od 86 metara ispod razine mora. Dolina završava rudnikom soli.

Američko zrakoplovstvo često testira nove avione u Dolini smrti zbog visokog atmosferskog tlaka.

Vpadina Akchanaya u Turkmenistanu

Turanska depresija sadrži Vpadinu Akchanayju koje seže do dubine od 81 metra ispod razine mora. Turanska depresija nalazi se između Kaspijskog i Aralskog jezera, a najpopularnije mjesto u njoj su Vrata pakla – krater Darvaza u kojem uvijek gori metan.