PRAVNE ZAVRZLAME

Veza s maloljetnom osobom - što kaže zakon

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 16:24
  • Objavljeno 29.11.2008 u 16:24
poljubac

poljubac

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva a

Možda si na vijestima koji put čuo/la da je neka punoljetna osoba kažnjena jer je ušla u ljubavni/seksualni odnos s osobom koja još nije punoljetna, odnosno nije napunila 18 godina, iako je maloljetna osoba dobrovoljno pristala na taj odnos

Prema članku 192. Kaznenog zakona, svi seksualni odnosi sa osobom ispod 14 godina su kažnjivi. Članak 193. kaže da se svi koji čine bludne (seksualne) radnje pred djetetom mlađim od 14 godina kažnjavaju zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Zanimljivo je da sa 14 godina možeš biti kažnjen, ali ako se ulovi dvoje trinaestogodišnjaka u spolnom odnosu, oni neće biti kažnjeni jer nisu kazneno odgovorni!

Po istom tom članku 192., ako dečko koji ima 16 godina ima spolni odnos s curom od 14 godina, bit će kažnjen. Bitno je i da nijedan odrasli ne smije taj čin odobriti ili nekoga navesti na njega. U praksi to znači: ako imaš 16 godina i želiš imati spolni odnos s dečkom/curom koji/a ima 14, tvoji roditelji imaju apsolutno pravo što se bune i suprotstavljaju se tome.

No, ako i dečko i cura imaju 14 godina, roditelji se više nemaju pravo buniti. Dakle, ako vam dopuste da pod njihovim krovom imate spolni odnos, to nije kažnjivo. Ali, sada dolazi zamršeni dio zakona. Slušaj ovo: ako dečko ima spolni odnos s djevojkom (a oboje imate 14 godina i više) u njegovoj ili njezinoj sobi, a njezini roditelji su protiv toga, onda njezini roditelji protiv tebe mogu podignuti 'tužbu za propust'. Kada dobiješ tužbu, odvjetnik će ti preporučiti da se više ne viđaš s tom curom. Onda vas dvoje možete protiv te tužbe podnijeti prigovor. Tada njezini roditelji moraju dokazati da kontakt s tobom njihovu kćer moralno ili psihički ugrožava. Ukoliko ste oboje podjednako stari i nemate nekih kažnjivih djela, roditelji tada nemaju puno šansi.

No, drukčije je kada malodobna kćer protiv volje svojih roditelja stupi u spolni odnos s puno starijim, oženjenim muškarcem, kažnjavanim mladićem ili homoseksualnom odraslom ženom. Tada će sud vjerojatno presuditi u korist roditelja.

Ako si mlađi/a od 16 i roditelji te vode starijem čovjeku radi snimanja neke vrste i seksualnog kontakta, radi se o teškom kršenju obiteljskih obaveza i roditelji mogu biti optuženi.

Ako imate seksualni odnos kod bake, djeda, tetke, prijatelja, a imate više od 14 i manje od 16 godina, roditelji mogu prijaviti osobe koje su vam 'posudile' stan i te osobe mogu biti kažnjene.

KONKRETAN PRIMJER

Marko ima 13, a Ana 12 godina i seksualno su aktivni. Oboje su djeca i ne potpadaju pod kaznenu odgovornost. Godinu dana kasnije Marko ima 14, Ana 13 i sada Marko može biti kažnjen zbog seksualnog iskorištavanja djeteta. Nakon godinu dana, Marku je 15, Ani 14 i on može biti kažnjen zbog zavođenja nekoga tko još nije navršio 16 godina. To je li Ana pristala na spolni odnos ne igra nikakvu ulogu, jer se se smatra da je ona dijete, te se stoga kod odmjeravanja kazne na njen pristanak ne obraća pozornost.

Još jedna stvar: u hrvatskom zakonu se ne pravi razlika između mladića i djevojke i dječaka i djevojčice. Osoba ispod 14 godina je dijete, od 14 do 16 je mlađi maloljetnik.

Iz knjige 'Sve što dečki trebaju znati' Trude Ausfelder

 

 

 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi