PREDIVNE CINIJE

Vatromet boja u vrtu: Jedan su od najlakših cvjetova za uzgoj jer rastu nevjerojatnom brzinom, a još brže cvatu

20.05.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Cvjetovi cinije kreirat će pravi vatromet boja te su u svakom slučaju vrlo poželjan ukras svakog vrta. Jedan su od najlakših cvjetova za uzgoj jer rastu nevjerojatnom brzinom, a još brže cvatu, u što ćete se sami uvjeriti ako svoj vrt obogatite ovim jednostavnim, ali efektnim cvijetom koji će u svaki vrt unijeti živopisne boje, ali i privući leptire

Cinije su jednogodišnje biljke, što znači da će cvasti i krasiti vrt predivnim cvjetovima jednu sezonu te proizvesti sjeme iz kojega će izrasti nove cinije iduće godine. Na jednoj uspravnoj stabljici nalazi se pojedinačni, raskošni cvijet nalik velikoj ivančici što ciniju predstavlja odličnim rezanim cvijetom, a obožavaju ga leptiri, bubamare i zlatooke (korisni kukci koji se hrane lisnim ušima).

Vrste cinija

Rod cinija sadrži oko 20 vrsta, jednogodišnjih vrsta i trajnica, zinnia elegans je najpoznatija vrsta od svih cinija. Postoje tri glavne vrste cvjetova cinije: jednostruki, poludvostruki ili dvostruki, a razlikuju se po redovima latica te vidljivosti središta cvijeta. Osim različitih, cvjetovi cinije dolaze u brojnim oblicima, uključujući 'košnicu', 'gumb' i 'kaktus'. Sama biljka također može biti različite visine: više sorte najbolje su za pozadinu vrtne gredice, dok kraće sorte dobro funkcioniraju uz rub gredice ili u vrtnim posudama i žardinjerama na balkonima i prozorima. Doista, za svaki vrt postoji idealna cinija. Cvjetovi cinije dolaze u gotovo svim duginim bojama, osim jedne. Naime, plava cinija ne postoji, a najčešće su žute, ružičaste i bijele te narančaste i crvene.

Uvjeti za uzgoj cinije

Preporuka je uzgajati ciniju iz sjemena, sadnjom izravno u vrtnu gredicu ili posudu. Naime, cinije ne vole presađivanje te u tom slučaju loše uspijevaju. Uzgojena iz sjemena u adekvatnim uvjetima, cinija će vrlo lako uspijevati i cvasti cijelo ljeto.

Cinije su osjetljive na mraz, stoga sa sadnjom pričekajte sve dok ne prođu mrazovi. Za rast im pogoduje temperatura od oko 16 stupnjeva, a idealno od 23 do 28 stupnjeva. Kako biste produljili vrijeme cvatnje, sijajte sjemenje cinije svaki tjedan i tako narednih nekoliko tjedana. Na taj način vrt će vam sve do jeseni biti ispunjen predivnim cvijećem.

Cinije obožavaju sunce, pa za sadnju odaberite osunčano mjesto. Također, dobra cirkulacija zraka pomoći će u prevenciji folijarnih bolesti poput pepelnice kasnije tijekom sezone. Cinije su prilagodljive većini uvjeta tla, ali idealno tlo je ono bogato organskom tvari i dobro drenirano. PH tla trebao bi biti između 5,5 i 7,5, a ako zemlju nahranite kompostom, cvjetovi će brže rasti.

Sadnja cinije

Biljke cinije sadite na udaljenost od 10 do 60 cm, a sjeme sijajte duboko samo oko pola centimetra. Kod većine sorti sadnice će se pojaviti već za 4 do 7 dana, ali za pojavu prvih cvjetova proći će od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci (ovisno o mjestu sadnje i klimi). Kad sadnice dosegnu visinu od tri centimetra, razrijedite ih tako da budu međusobno udaljene 15 do 45 centimetara. Naime, to smanjiti vjerojatnost nastanka pepelnice.

Njega cinija

Kako bi cinije rasle u svojoj punoj ljepoti i raskošno cvale državajte umjerenu vlagu tla i lagano dohranjujte kako biste povećali rast i cvjetanje. Nakon cvatnje odrežite ocvale cvjetove kako biste potaknuli stvaranje više novih cvjetova. Cinije su jednogodišnje biljke i umrijet će s prvim jakim mrazom u jesen. Ako ih želite da ponovno izrastu iduće godine, pustite da posljednji cvjetovi sezone u potpunosti sazriju i rasipaju svoje sjeme.

Dodatni savjeti

Bakterijske i gljivične pjege, pepelnica i bakterijsko uvenuće mogu napasti ciniju. Smanjite vlaženje lišća i pravilno razdvojite biljke kako biste izbjegli bolesti. Gusjenice, brašnaste bube i crveni pauk također uzrokuju probleme. No, neka oštećenja lišća nisu problem, pa izbjegavajte prskanje ako ne postoji istinska zaraza.

Ciniji obično treba 60 do 70 dana od sjemena do cvijeta, iako to ovisi o uvjetima i sorti, a izvrstan su odabir za cvjetni buket. Ako želite doista poseban ukras, pogledajte male cinije s uskim lišćem koje odlično funkcioniraju u visećim košarama i čine lijepo suho cvijeće.